više puta prijavljivan

Haker iz Banje Luke pokušao ucijeniti Petrokemiju, tražio 130.000 eura

01.12.2023 u 12:27

Bionic
Reading

Policija u Banjoj Luci kazneno je prijavila jednog državljanina BiH zbog pokušaja da od tvrtke u Hrvatskoj računalnom prijevarom iznudi gotovo 130 tisuća eura, potvrđeno je u petak

Kako se navodi u policijskom priopćenju, muškarac inicijala A.B. kazneno je prijavljen banjolučkom Okružnom tužiteljstvu nakon što je istragom utvrđeno da je od lipnja do kolovoza 2021. godine uporabom elektroničke pošte instalirao računalni virus u sustav tvrtke u Hrvatskoj i "zaključao" datoteke u njenom sustavu.

Za njihovo deblokiranje odnosno neobjavljivanje sadržaja na internetu tražio je isplatu protuvrijednosti od milijun kuna u bitcoinima. Portal "Nezavisnih novina" navodi kako je počinitelj tog kaznenog djela Aljoša Borković iz Banje Luke, a da je njegova žrtva bila tvrtka "Petrokemija".

Borković je haker koji je navodno od ranije dobro poznat policiji po sličnim iznudama i opetovano je kazno prijavljivan. Ranije je na sličan način ucjenjivao jednu tvrtku iz Banje Luke od koje je pokušao iznuditi 150 tisuća eura.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'