UBOJITE KOMBINACIJE

Grejp može biti opasan po život!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 28.11.2012 11:11
  • Objavljeno 28.11.2012 u 11:11
Grejpfrut

Grejpfrut

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Grejp može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod sve većeg broja ljudi koji konzumiraju propisane lijekove, pokazalo je novo istraživanje

U izviješću objavljenom u časopisu Canadian Medical Association Journal stručnjaci upozoravaju da ovo voće sadrži kemikalije koje mogu reagirati s određenim lijekovima i pojačati njihovo djelovanje.

Posljedice mogu biti opasne po život – od akutnog zatajenja bubrega, preko zatajenja dišnog sustava do unutarnjeg krvarenja i iznenadne smrti.

Znanstvenici već duže znaju da neki bolesnici trebaju izbjegavati grejp, međutim, u posljednjih nekoliko godina broj lijekova s kojima on stvara opasnu kombinaciju naglo se povećao - od 2008. do 2012. narastao je sa 17 na čak 43.

U novom radu autori tvrde da grejp može reagirati sa 85 lijekova od kojih 43 mogu izazvati teške nuspojave. Napominju da također treba biti oprezan sa sevilskim narančama i limetama koje sadrže iste aktivne sastojke. Kemikalije poznate kao furanokumarini djeluju na enzim u probavnom sustavu koji inače smanjuje moć lijekova i time nekoliko puta povećavaju njihov učinak. Popis lijekova koji mogu biti opasni u kombinaciji s ovim voćem uključuje one protiv tjeskobe, depresije, alergije, HIV-a, visokih razina kolesterola i aritmije srca.

Grejp može uzrokovati ozbiljne posljedice čak i ako se pojede u malim količinama satima prije uzimanja lijeka. Redovna konzumacija i smanjena tolerancija na lijekove dodatno pojačavaju neželjene efekte.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!