STIGLA REAKCIJA

Googleov konzervativac dobio otkaz zbog manifesta?

08.08.2017 u 15:29

Bionic
Reading

Čini se kako je autor manifesta u kojem se omalovažavaju žene i politika poticanja raznolikosti dobio obavijest o raskidu radnog odnosa, ali i kako problemi za Google tek počinju

Kao što smo već pisali, tijekom vikenda duhove u Googleovu sjedištu uzburkao je manifest višeg softverskog inženjera u kojem taj još uvijek anonimni djelatnik diva iz Mountain Viewa tvrdi kako ta tvrtka treba prestati ulagati u poticanje različitosti i omalovažava žene, između ostalog.

Kasno tijekom ponedjeljka počele su se pojavljivati vijesti kako je autor manifesta dobio otkaz. U Googleu zasad nisu ni potvrdili, niti opovrgnuli te navode. 

Podsjetimo, autor dokumenta je između ostalog ustvrdio kako su biološki čimbenici djelomično odgovorni za jaz u plaćama između muškaraca i žena u tehnološkom sektoru u Sjedinjenim Državama te kako bi Google trebao prestati udaljavati konzervativce od sebe.

Kritike stigle i iz samog vrha Googlea

Manifest je izazvao burne reakcije i brojne kritike na društvenim mrežama. Posebno su se na udaru našle tvrdnje prema kojima žene u prosjeku imaju nižu razinu tolerancije na stres, kao i kako Google treba smanjiti naglasak na empatiji.  S druge strane bilo je, prema navodima autora, i onih koji su spremni braniti njegove teze, čak i u samom Googleu. 

Nakon što je Googleov glavni direktor Sundar Pichai e-mailom potvrdio kako se autor dijelovima manifesta kojima promiče štetne rodne stereotipe na radnom mjestuogriješio o pravila ponašanja koja vrijede u toj tvrtci, Bloomberg News je objavio kako je s autorom raskinut radni odnos, piše SF Gate

Pichai je naglasio kako snažno podržava pravo zaposlenika Googlea na izražavanje te dodao kako se o dobrom dijelu manifesta može raspravljati, bez obzira što se s tim tezama većina u Googleu ne slaže. No, osudio je između ostalog dio u kojem se žene proglašava biološki inferiornima. 

Situacija je osjetljiva jer se Google lako može naći u poziciji u kojoj je razbjesnio obje suprotstavljene strane, a i što god poduzmu to neće naići na odobravanje na svim stranama. 

Danielle Brown, koja je preuzela mjesto dopredsjednice odjela za raznolikost, integritet i upravljanje tek prije nekoliko tjedana, zajedno s drugim Googleovim direktorima je objavila izjavu u kojoj izražava neslaganje s tezama iznešenim u manifestu te kako su raznolikost i uključivost ključni sastojak Googleovog uspjeha.

Bivši Googleov direktor Yonatan Zunger objavio je članak na Mediumu u kojem autora manifesta pita je li mu jasno kako "u ovom trenutku ne bih mogao poslati nikoga da radi s tobom". "Sigurno ne žene, a dobar bi broj ljudi otpao zato što bi te udarili šakom u lice", naveo je Zunger.

Narušen Googleov imidž

Google je bio prva veća tehnološka tvrtka koja je objavila podatke o tome koliko i kako raznoliku radnu snagu ima. Taj su primjer slijedile brojne druge tvrtke. No, kao što smo već pisali, Google je pod istragom Ministarstva rada SAD-a zbog razlike u plaćama koje isplaćuje muškarcima i ženama. 

Zbog ovog skandala problema, čini se, imaju i Googleovi skauti u potrazi za novim zaposlenicima. Potencijalni zaposlenici nisu sretni tvrtkinom reakcijom, a i zabrinuti su zbog stanja u kojem se nalazi Googleova korporativna kultura.