DISKRIMINACIJA BOLESNIKA

Mladi psihijatri pozivaju medije da duševno oboljele ne nazivaju manijacima

31.03.2017 u 23:32

Bionic
Reading

Zbog povremeno senzacionalističkoga i stigmatizirajućeg izvještavanja na području psihijatrije, Sekcija mladih psihijatara i specijalizanata HPD-a pozvala je u petak medije da odgovornije izvještavaju o takvim temama jer je posezanje za dramatičnim kontekstom u kojemu se duševne bolesnike naziva 'manijacima' ili 'luđacima' diskiriminirajuće i u suprotnosti s temeljnim etičkim načelima dok činjenice pokazuju da većina osoba oboljelih od mentalnih poremećaja nije nasilna.

Mladi psihijatri upozoravaju da nažalost, vrlo često i 'ozbiljnije' kuće posegnu za dramatičnim kontekstom u kojemu se duševne bolesnike naziva 'osobama koje siju strah', poziva se da ih se što prije zatvori pri čemu se objavljuju puna imena pa čak i fotografije oboljelih.

Osim što je takvo izvještavanje u suprotnosti s općeprihvaćenim i temeljnim etičkim načelima, ono osobe koje boluju od mentalnih poremećaja diskriminira i stavlja u nepovoljnu poziciju samo zato što su, ne svojom krivnjom, bolesne, priopćila je Sekcija HPD-a (Hrvatsko psihijatrijsko društvo).

Upozorava također da se senzacionalističkim načinom izvještavanja koji duševne bolesnike prikazuje u negativnom kontekstu radi šteta samim bolesnicima i njihovim obiteljima kojima je teško i bez trajnog medijskog pečata.

Osim toga, time se psihijatrijska struka tabuizira, mistificira, dehumanizira i deprofesionalizira čime se osobe kojima je potrebna pomoć odbija od traženja pomoći, dok se društvu pružaju razlozi za strah i neprihvaćanje duševnih bolesnika koji su suštinski neosnovani.

Većina oboljelih od mentalnih poremećaja nije nasilna

'Naročito je opasno neadekvatno izvještavanje o suicidima koje osobe pod rizikom i sugestibilne osobe može ponukati da učine isto', upozoravaju mladi psihijatri.

Kao znanstvene činjenice pritom ističu da većina osoba oboljelih od mentalnih poremećaja nije nasilna i da udio nasilničkog ponašanja koje počine osobe oboljele od mentalnih poremećaja u cjelokupnom nasilju vrlo je mali, iako je prema vjerovanju opće populacije vrlo velik.

Osim toga većina 'nasilnika' ne boluje od mentalnog poremećaja, dok je apsolutni rizik za nasilničko ponašanje osoba oboljelih od mentalnih poremećaja mali.