O ČEMU PRIČAJU?

Google vas opet želi snimati, ali za to traži vaše odobrenje

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 06.08.2020 13:58
  • Objavljeno 06.08.2020 u 13:58
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Google

Najnovija zamršena poruka koja je nekim korisnicima Googleovih usluga stigla u kaslić tiče se snimanja i pohranjivanja njihovog glasa

Google se polako vraća anonimnom pohranjivanju zvučnih zapisa koje zaprimi od svojih korisnika, no prije nego što to napravi, traži vašu dozvolu. Upravo zato hrpa korisnika njihovih usluga ovih bi dana trebala dobiti poruku koja objašnjava upravo to. Google želi znati dopuštate li mu da vas nastavi snimati kako bi poboljšao svoje sustave te upravo tom porukom pokušava svima pojasniti o čemu priča.

Poruka bi trebala stići u kaslić svakoga tko koristi glasovne Google proizvode poput Google Mapsa i Google Assistanta. 'Kako bi vam pružili nadzor nad postavkama snimanja vašeg glasa, isključili smo ga kako bismo vam pružili dovoljno vremena da pročitate ažurirane informacije o usluzi. Posjetite svoj Google profil kako biste pročitali uputstva i omogućili snimanje zvuka ako to želite' piše u službenoj email obavijesti.

Premda se malo tko sjeća tehno zavrzlama koje su se odvijale prošlog ljeta, valja naglasiti da su najveće vijesti bile vezane uz kompanije koje su koristile ljudske recenzente da rade osvrte njihovih transkripta koje su stvorile umjetne inteligencije. Nakon što su neke od tih snimki procurile na internet, skandal je potresao velike kompanije poput Amazona, Googlea, Applea, Microsofta i Facebooka.

Vijesti su nakon toga bile pune svih vrsta objašnjenja načina na koje umjetna inteligencija radi, isprika, bijesom korisnika, i brojnim temama o bojkotu digitalnih usluga. Većina kompanija je, pored objašnjavanja situacije korisnicima, nastavila koristiti ljudske recenzente, samo uz naglasak na odobrenje korisnika.

Google je umjesto vraćanja praksi istu obustavio se do danas kada je izabranim korisnicima poslao poruku u kojoj traži njihovo odobrenje za snimanje govora i korištenje u anonimnom poboljšavanju usluge, prenosi The Verge.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Google

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!