pandemija

Koliki je rizik da se koronavirusom zarazite u javnom prijevozu? Rezultati istraživanja su zanimljivi

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 06.08.2020 15:57
  • Objavljeno 06.08.2020 u 09:58
Izbor mjesta na kojem sjedite i vrijeme putovanja koje provodite u relativnoj blizini zaražene osobe utječu na mogućnost prijenosa virusa

Izbor mjesta na kojem sjedite i vrijeme putovanja koje provodite u relativnoj blizini zaražene osobe utječu na mogućnost prijenosa virusa

Izvor: imageBROKER / Profimedia / Autor: Michael Weber

Vjerojatnost da ćete se u javnom prijevozu zaraziti Covidom-19 poprilično ovisio tome gdje sjedite i koliko ste blizu inficiranom putniku, pokazala su svjetska istraživanja

Studija koja je obuhvatila tisuće putnika u brzim kineskim vlakovima takozvane serije G, otkrila je da je opasnost od prijenosa zaraze između putnika varirala od zamalo nula posto do 10 posto. Oni koji su sjedili najbliže zaraženim putnicima bili su dakako najizloženiji opasnosti.

'Iako postoji povećan rizik od prijenosa Covida-19 u vlakovima, naše istraživanje pokazuje da izbor mjesta na kojem sjedite i vrijeme putovanja koje provodite u relativnoj blizini zaražene osobe utječu na mogućnost prijenosa virusa', kaže dr. Shengjie Lai sa Sveučilišta u Southamptonu. 'Nalazi sugeriraju da je za vrijeme epidemije važno smanjiti gustoću putnika i promicati mjere osobne higijene, obavezno koristiti maske i eventualno mjeriti temperaturu prije putovanja.'

Različita nedavna istraživanja iz cijelog svijeta ukazuju na to da nošenje maski i održavanje razmaka smanjuje rizik od zaraze u javnom prijevozu.

Vizualizacija pokazuje da maske dramatično smanjuju širenje kapljica

Vizualizacija pokazuje da maske dramatično smanjuju širenje kapljica

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Florida Atlantic University, College of Engineering and Computer Science.jpg

Pariške službe javnog zdravstva ustanovile su da nijedno od 386 gradskih žarišta Covida-19 između svibnja i sredine srpnja nije bilo povezano s javnim prijevozom, prenosi The New York TImes. Do sličnih saznanja došli su i u Tokiju i dijelovima Austrije.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Clinical Infective Diseases, istraživači su analizirali informacije o putnicima koji su putovali kineskim G vlakovima između sredine prosinca 2019. i kraja veljače 2020.

Identificirali više od 2300 putnika, 'nultih pacijenata', koji su razvili COVID-19 u razdoblju od dva tjedna nakon putovanja vlakom. Obrađeno je i više od 72.000 putnika koji su sjedili u blizini tih 'nultih pacijenata', unutar tri reda po širini i pet redova po dužini.

Ilutracija istraživanja koje pokazuje kako opasnost od zaraze opada s udaljenošću sjedenja od zaražene osobe

Ilutracija istraživanja koje pokazuje kako opasnost od zaraze opada s udaljenošću sjedenja od zaražene osobe

Izvor: Ostale fotografije / Autor: University of Southampton

Zbog putovanja vlakom zarazilo se samo 234 od 72.000 putnika, odnosno njih 0,32 posto. Ta je stopa bila najveća kod onih koji su sjedili uz zaraženog putnika: 3,5 posto. Prosječna stopa zaraženosti onih koji su sjedili u istom redu, ali dalje od zaraženog, bila je 1,5 posto. To je desetak puta veća vjerojatnost nego da su sjedili samo jedan ili dva reda dalje, pokazalo je istraživanje.

Na prijenos zaraze utjecalo je i vrijeme provedeno u vlaku. Prosječno se stopa vjerojatnosti da će se putnik zaraziti povećavala 0,15 posto sa svakim satom provedenim na putovanju; kod onih koji su sjedili pored zaražene osobe ta je stopa rasla brže: 1,3 posto za svakih sat vremena.

No čini se da je opasnost od zaraze padala čim bi zaražena osoba izašla iz vlaka. Od 1342 putnika koji bi kasnije sjeli na isto sjedalo, obolio je samo jedan. To znači da je stopa prijenosa zaraze iznosila samo 0,075 posto, navodi CTV News.

Istraživači su zaključili da bi se širenje Covida-19 u javnom prijevozu moglo spriječiti ako bi se između putnika ostavila po dva prazna mjesta unutar istog reda, na vrijeme putovanja ograničilo na tri sata, piše Live Science.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!