ŠARENIJE DOPISIVANJE

Google uvodi novitete u poruke: Stižu reakcije koje mogu vidjeti i korisnici iPhonea

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 24.10.2022 10:25
  • Objavljeno 24.10.2022 u 10:25
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kompanija radi na poboljšanoj verziji softvera za poruke koji, pored olakšane komunikacije s iPhoneom, nudi transkript glasovnih poruka i direktni prikaz YouTube videa

Dopisivanje SMS-ovima među iPhoneima i Androidima još nije sjelo na zelenu granu, no čini se da Google poduzima bar neke korake kako bi 'olakšao' komunikaciju među platformama. Podsjetimo, Apple kao glavni protokol komunikacije koristi aplikaciju iMessage koja radi ekskluzivno na njihovim uređajima, dok za dopisivanje s drugim platformama koristi standard SMS.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Google je u drugu ruku prošao kroz desetak različlitih aplikacija koje su trebale postati njihov pandan Appleovog rješenja te trenutno apelira na prelazak na RCS standard, odnosno Rich Communications Services.

Googleov softver za razmjenu poruka u najnovijoj će verziji korisnicima Androida omogućiti reagiranje emojijima na poruke koje su stigle s iPhonea. Ostale nadogradnje uključuju spajanje niza odgovora na pojedine poruke, ubacivanje YouTube videa u razgovore te automatske transkripte glasovnih poruka (na određenim modelima telefona). Radi se o, piše Wired, orkestriranom nastojanju Googlea da razmjenu poruka na Androidu učini ljepšom i privlačnijom te, naravno, napravi dodatan pritisak na Apple.

Kako bi potakla Apple da prihvati njihov standard (i počne koristiti Googleovu serversku infrastrukturu za razmjenu poruka) kompanija je čak i objavila javnu zamolbu da iOS poruke učini otvorenijima prema Androidima koji, podsjetimo, i dalje u iMessageu ostavljaju 'ružne' zelene poruke. U jeku manjka komunikacije Google će nastaviti nadograđivati svoj RCS standard sve dok Apple na njega ne obrati pažnju, a sudeći prema dosadašnjoj situaciji, to se neće desiti tako skoro.