sigurno je sigurno

Google uveo vrlo korisnu opciju provjere lozinke, evo o čemu se radi

02.10.2019 u 13:36

Bionic
Reading

Google već ima Upravitelja zaporki koji se sinkronizira preko Chromea i Androida, a sada tvrtka dodaje značajku 'provjere lozinke' koja će analizirati vaše podatke za prijavu kako bi se osiguralo da nisu bili dio velikog kršenja sigurnosti

Provjera zaporke već je bila dostupna kao proširenje, ali sada je Google ugrađuje u kontrole Google računa. Moći će ga se naći na passwords.google.com, što je URL prečac za Googleovog upravitelja lozinki.

Vaše vjerodajnice za prijavu uspoređuju se s milijunima poznatih kompromitiranih računa. Google kaže da do određene mjere prati i dark internet no većina podataka dolazi s otvorenog interneta. Ako je vaša zaporka ugrožena, Google će vas potaknuti da je promijenite. Isto će se dogoditi i ako Google primijeti ponovnu upotrebu istih lozinki. Naravno, Google će vas obavijestiti ako koristite slabe lozinke koje je lako provaliti.

Budući da se Provjera zaporki oslanja na slanje vaših povjerljivih podataka Googleu, tvrtka naglašava da su oni šifrirani i da Google ne može vidjeti vaše podatke. Lozinke u bazi podataka pohranjuju se u šifriranom obliku, a svako upozorenje o vašim podacima lokalizirano je za vaš stroj.

U sklopu Mjeseca kibernetičke sigurnosti koji svake godine pada u listopadu, Google je anketirao američke korisnike interneta i njihove navike prilikom korištenja lozinki. Pokazalo se da još uvijek previše ljudi za lozinke koristi lako provaljive podatke poput rođendana i imena kućnog ljubimca. S druge strane, premali broj korisnika koristi dodatne sigurnosne mjere poput dvofaktorske provjere autentičnosti (37 posto) i upravitelja zaporki (15 posto).

Čak 66 posto anketiranih istu lozinku koristi za više internetskih računa. Istovremeno samo 11 posto ispitanika promijenilo je lozinke nakon prekida veze.

Google želi obeshrabriti ponovnu upotrebu istih lozinki. Pa ako već niste ljubitelj digitalnih upravitelja lozinki, radije ih zapišite na komad papira i spremite ih u neku ladicu. I to je bolja opcija od ponavljanja istih lozinki, piše The Verge.