ČISTKA U TRGOVINI PLAY

Google uklonio sedam aplikacija koje vas mogu pratiti bez vašeg znanja

19.07.2019 u 06:43

Bionic
Reading

Kako bi mogla upogoniti takvu aplikaciju, osoba špijunskih namjera mora se prvo dokopati uređaja žrtve kako bi na njega instalirala odgovarajući softver

Uz hrpu legitimnih aplikacija i servisa pomoću kojih možete pratiti gdje su vam članovi obitelji i prijatelji koji koriste smartfone s Androidom postoji i nemali broj onih čija je svrha zlokobnija jer ih je moguće upogoniti za, primjerice, neovlašteno špijuniranje i nadzor.

Iz antivirusne tvrtke Avast upozorili su kako su nedavno otkrili sedam takvih zlonamjernih aplikacija u Googleovoj trgovini Play. Google ih je u međuvremenu uklonio.

TEHNO SAVJETI

Isprobajte ove trikove za sigurnije surfanje na Androidu

Pogledaj galeriju

Tih je sedam aplikacija ukupno zabilježilo 130 tisuća preuzimanja, što daje naslutiti kako bi ih poveći broj ljudi možda i dalje koristi. Najpopularnije su bile Spy Tracker i SMS Tracker, koje su zajedno prikupile 50 tisuća preuzimanja.

U Avastu kažu kako su vjerojatno bile korištene za praćenje partnera, članova obitelji ili zaposlenika bez njihovog znanja. Kako bi mogla upogoniti takvu aplikaciju, osoba špijunskih namjera mora se prvo dokopati uređaja žrtve kako bi na njega instalirala odgovarajući softver.

Taj softver može funkcionirati bez znanja vlasnika smartfona jer nema sličicu aplikacije i druge naznake po kojima bi žrtva mogla zaključiti kako nešto nije u redu. Potiho se povezuje s web odredištem, odakle preuzima dodatni softver za praćenje i nadzor.

Po preuzimanju špijunu predlaže brisanje prvotne instalacije, ukljućujući i sličicu aplikacije. Softver potom može pratiti lokaciju pametnog telefona i dati pristup popisu kontakata te povijesti poziva i SMS-ova.

U Googleu postoji zaseban tim čija je zadaća izbacivanje zlonamjernih aplikacija iz trgovine Store. Početkom godine objavili su kako rade na poboljšavanju tehnologija otkrivanja zloraba pomoću strojnog učenja, ali i proširuju tim novim članovima.

Ipak, i dalje je riječ o zahtjevnoj zadaći. Tijekom 2017. godine u Googleu su obrisali 700 tisuća zlonamjernih aplikacija iz Playa, a sto tisuća razvojnih programera dobilo je zabranu objave novog softvera, piše Digital Trends.