uljezi u smartfonima

Google uklonio 15 aplikacija zaraženih 'adwareom': Dosad ih skinulo 1,5 milijuna korisnika

14.10.2019 u 13:47

Bionic
Reading

Korisnike Androida širom svijeta poziva se da obrišu ovih 15 aplikacija nakon što je otkriveno da svoj mobilni uređaj izlažu nametljivom adwareu

Zloglasni adware je vrsta softvera koji automatski prikazuje ili preuzima reklamni materijal na vaš uređaj. Programeri aplikacija morali bi obavijestiti korisnike kad njihov proizvod upotrebljava adware. Međutim, u Google trgovini otkriveno je novih 15 aplikacija neprekidno prikazuju oglasa u pozadini uređaja, bez znanja korisnika.

Sigurnosni stručnjaci iz Sophos Labsa upozoravaju da će se nakon što se te aplikacije instaliraju na vaš uređaj moći preplaviti pametni telefon stotinama oglasa, bilo izravno na zaslonu, bilo u pozadini uređaja. Kad korisnik neizbježno pokuša izbrisati zlonamjernu aplikaciju, mijenja vlastitu ikonu tako da nalikuje uobičajenoj aplikaciji za Androide.

Jedna od aplikacija, nazvana Free Calls Messages na posebno pametan način sprečava korisnike da deinstaliraju aplikaciju. Kad se prvi put pokrene, aplikacija pokazuje poruku koja kaže da 'program nije kompatibilan s uređajem!'. Svakodnevnim korisnicima ova poruka može zvučati kao da se aplikacija jednostavno srušila ili ne funkcionira, ali to nije slučaj.

Nakon prikazivanja poruke aplikacija izravno povezuje korisnika s aplikacijom Google Maps u Google Play trgovini. To vas dovodi u zabludu da mislite da bi Google Maps mogao biti problem.

Dok korisnik podiže Google Maps, zlonamjerna aplikacija mijenja vlastitu ikonu kako bi korisniku onemogućila da je pronađe nakon povratka na početni zaslon. Aplikacija će se ponekad prerušiti u 'sigurnosne kopije ili sistemske datoteke' kako bi zavarala korisnika.

Ostale štetne aplikacije koriste istu taktiku mijenjanja ikona kako bi izbjegle otkrivanje. Neke to rade nakon prvog pokretanja, drugi ikonu promijene nakon nekoliko sati.

Google je uklonio svih 15 neželjenih aplikacija iz svoje Trgovine. Međutim, te je aplikacije dosad instaliralo više od 1,5 milijuna korisnika koji bi ih trebali locirati i ukloniti sami, piše Popular Mehanics.

u tri poteza

Zaštitite vaše uređaje od zlonamjernih aplikacija

1. Ažurirajte uređaj najnovijim softverom. I Google i Android redovito šalju ažuriranja firmwarea kako bi se zaštitili od tih situacija.

2. Instalirajte vrhunski antivirusni softver koji će pružati stalnu zaštitu od aplikacija i štititi vaš uređaj od štetnih internetskih stranica koje posjećujete.

3. Preuzmite samo aplikacije s certificirane Google Play trgovine. Nikada ne preuzimajte aplikacije s interneta ili iz trgovina trećih strana.