link preview

Google u Chrome (možda) uvodi dodatnu zaštitu kako ne biste kliknuli na zaraženi link

28.07.2023 u 08:39

Bionic
Reading

Google u Chrome planira uvesti opciju koja će omogućiti da provjerite želite li posjetiti neko web odredište prije nego što kliknete na link

Google trenutno radi na donošenju nove značajke pod nazivom Link Preview u desktop verziju svog web preglednika, a ona će korisnicima dati mogućnost da provjere kamo link vodi prije nego što eventualno kliknu na njega.

Čini se da je razvoj opcije trenutno u prilično ranoj fazi i iako ga još nije moguće isprobati, postoje Googleovi dokumenti koji daju vrlo dobru ideju o tome kako će to izgledati i raditi.

Iako se ne radi o sasvim novoj ideji, jer viđena je već u mobilnim preglednicima u raznim oblicima, mogućnost pregleda odredišta veze na radnoj površini donekle je jedinstvena. Iz toga se mogu izvući brojne potencijalne koristi, uključujući sigurnost i uštedu vremena. Prilikom provođenja istraživanja, pregled poveznice prije posjeta nekom mjestu na webu može pomoći korisniku da brzo odredi koje su web lokacije vrijedne klika, a koje može zanemariti.

Otkriće je na Twitteru, odnosno sada X-u, podijelila uvijek pouzdana korisnica pod nadimkom Leopeva64, a također je podijelila GIF koji pokazuje moguću implementaciju značajke:

U ovoj fazi nemoguće je reći kada će korisnici Chromea moći sami isprobati Link Preview. Također nema jamstva da će značajka ugledati svjetlo dana, jer sasvim je moguće da će Google odustati od nje, ali čini se da je ovo nešto što bi mnogi objeručke prihvatili.

Googleovu dokumentaciju o Link Previewu možete pogledati preko ovog linka.