NOVE ZNAČAJKE

Chrome će moći prepoznati ako krivo utipkate internetsku adresu

19.05.2023 u 12:15

Bionic
Reading

Popularni browser dobio je također i niz novih značajki koje će biti korisne osobama s invaliditetom

Googleov web preglednik Chrome od sada će provjeravati jeste li napravili pogrešku pri upisu URL-a i prikazati prijedlog web stranica na temelju procjene na što ste mislili pri upisivanju.

Promjena je dio veće nadogradnje mogućnosti vezanih uz pristupačnost.

Nova će značajka prvo doći na stolna računala prije nego što stigne na mobitel tijekom nadolazećih mjeseci.

Google je također predstavio nekoliko nadogradnji značajke Live Caption, koja transkribira govor u stvarnom vremenu.

Moći ćete upisati odgovor tijekom telefonskog poziva i dati da ga se pročita naglas osobi koja vas je nazvala.

Iako ova značajka prvo dolazi na najnovije uređaje iz serije Pixel, kasnije će stići na starije Pixele i druge uređaje s operativnim sustavom Android.

Google također uvodi optimizirani okvir za titlove na tablet računalima s Androidom, a bit će dodana i podrška za Live Caption za francuski, talijanski i njemački jezik za Pixel 4 i 5 te za druge uređaje s Androidom.

Na Google Maps dolazi nadogradnja koja će njegovu sličicu za pristup osobama u invalidskim kolicima učiniti. Dosad je bilo potrebno uključiti značajku Accessible Places kako biste vidjeli ima li mjesto ulaz bez stepenica.

Na kraju, najavljena je i zatvorena beta inačica za nekoliko novih značajki unutar aplikacije Lookout za korisnike koji su slijepi ili slabovidni.

Aplikacija koju pokreće umjetna inteligencija sada može obraditi i generirati opise slika bez obzira na to imaju li zamjenski tekst ili opise.

Korisnici mogu postavljati daljnja pitanja o tim slikama, na koja će aplikacija pokušati odgovoriti pomoću naprednog vizualnog jezičnog modela Google DeepMind, piše Verge.