sigurnost prije svega

Biometrijska zaštita stigla i na Chrome, evo kako je koristiti

12.06.2023 u 14:31

Bionic
Reading

Google je nakon uvođenja opcije na Androidima sada proširio korištenje biometrijske zaštite i na svoj web preglednik Chrome na računalima

Chromeov upravitelj lozinki uskoro će podržavati i biometrijsku autentifikaciju na osobnim računalima i to bilo da koristite Windowse ili Mac. Ovaj novitet, koja je prije bio dostupan samo na mobilnim uređajima, koristi prepoznavanje lica ili vaš otisak prsta za provjeru identiteta prije nego što Chrome automatski ispuni vaše lozinke.

Ovo je idealno ako dijelite računalo i ne želite da Chrome automatski ispunjava zaporke vašeg računa za bilo koga osim za vas. Naravno, kako biste koristili ovu sigurnosnu mogućnost, i dalje ćete trebati računalo koje dolazi sa senzorom otiska prsta ili podržava prepoznavanje lica putem ugrađene kamere.

Google je također najavio nekoliko drugih nadogradnji Chromeovog upravitelja zaporki, uključujući način dodavanja bilješki uz pohranjene zaporke, kao i mogućnost njihovog jednostavnog vraćanja iz drugog upravitelja. Umjesto da omogućite oznaku, kao što ste prethodno morali učiniti, sada možete prenijeti CSV datoteku s detaljima o svom računu iz drugog upravitelja zaporki putem Chromeovog izbornika postavki.

Osim toga, postoji namjenski prostor za upravitelja zaporki u desktop verziji Chromea, kojem možete pristupiti klikom na novu opciju Upravitelj zaporki iz Chromeova izbornika ili odabirom Upravljanje zaporkama kada se pojavi upit za Chrome da automatski ispuni vašu zaporku. Sada možete izraditi i prečac na radnoj površini koji vodi ravno do upravitelja zaporki.

Google je ranije ovog mjeseca također započeo testiranje zaporki s računima za Google Workspace i Cloud, donosi The Verge.