RADNIČKA PRAVA

Google pod pritiskom: zaposlenici objavili planove za osnivanje radničkog sindikata

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 05.01.2021 09:35
  • Objavljeno 05.01.2021 u 09:35
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Peter Kov / Alamy / Alamy / Profimedia

Preko 200 zaposlenika tehnološkog giganta ispunili su pristupnice za radnički sindikat Alphabet Workers Union. Njihov je cilj poštena plaća bez straha od zlostavljanja

Preko 200 zaposlenika tehnološkog diva Google osnovalo je radnički sindikat. Osnivanje radničke organizacije dolazi u jeku navodnog višegodišnjeg zlostavljanja pravila i manjka regulacije unutar kompanije koja, prema osnivačima, već godinama diskriminira zaposlenike, pogotovo one koji odluče prigovoriti. Moć u rukama velikih kompanija tako je potakla i pokretanje ove jedinstvene organizacije koja, za razliku od drugih sindikata u SAD-u, planira funkcionirati nezavisno od Nacionalnog odbora za radne odnose, piše Guardian.

Alphabet Workers Union (Alphabet je Googlevoa matična kompanija) žele poštene plaće i kraj zlostavljanju, osvetoljublju i diskriminaciji.

'Naš temelj su višegodišnja nastojanaj stvaranja formalne strukture za radnike' izjavili su vođe sindikata u razgovoru s New York Timesom. Trenutno ih ima 266 te podržavaju sve Alphabetove zaposlenike u Kanadi i SAD-u, uključujući vanjske suradnike koji u Googleu već godinama čine vrlo velik postotak zaposlenih. 'Manjinski sindikat' ove vrste, zbog zaobilaženja Nacionalnog odbora za radne odnose neće imati opcije kao 'veći' sindikati, što znači da neće moći ići u kolektivne pregovore, no dobra strana je što će kao članove moći imati vanjske suradnike koji, kao što smo naglasili, zauzimaju velik postotak u Alphabetovoj kompaniji. Svi članovi sindikata potpisali su pristupnice za pridruživanje organizaciji Communications Workers of America.

Osnivanje sindikata stiže nakon velikog broja unutarnjih prosvjeda vezanih uz seksualno zlostavljanje, zagađivanje prirode, nepošten odnos prema zaposlenicima, surađivanje s američkom vojskom i konačno - izradom cenzurirane verzije sustava za pretraživanje namjenjenog kineskom tržištu.

Članovi sindikata tvrde da je Google, kako je postajao sve moćniji, polako počeo izvijati svoje moralne temelje te da se uvođenje regulacije može pomoći brojnim zaposlenicima koji se do sad nisu imali svoj glas.

Što je Google skrivio?

Google je 2018. bio optužen za navodno pogodovanje visoko pozicioniranim djelatnicima koji su bili optuženi za seksulano zlostavljanje. 2019. su zaposlenici od kompanije tražili da do 2030. reducira emisiju štetnih plinova. Konačno, 2020. je Timnit Gebru, stručnjakinja za razvoj umjetne inteligencije i jedna od članica sindikata dobila otkaz zato jer je prigovorila na način na koji kompanija tretira manjine.

Osnivanje sindikata samo je jedan od izazova s kojima se Google mora nositi u 2021. Firma je već na sudu zbog tri optužbe za sukob interesa - stvaranje monopola i korištenje nepoštenih poslovnih praksi - uključujući plaćanje drugim kompanijama da Googleovu pretragu stavljaju ispred svih drugih.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!