TEHNO PREGLED

Google, Apple, Amazon... Možete li pogoditi kolike su plaće u ovim tehno divovima? Evo brojki

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 27.12.2021 17:33
  • Objavljeno 22.12.2021 u 22:16
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

IT tvrtke stalno su u potrazi za novim radnicima, naročito onima koji poznaju novije tehnologije. Za to su spremne ponuditi plaće izvrsne čak i za američke prilike. Evo uvida u platne liste nekoliko njih

Velike američke tehnološke tvrtke dobro su prošle tijekom pandemije. Većina je ostvarila značajan rast poslovanja, zbog čega su u potrazi za novim zaposlenicama i zaposlenicima.

Početkom srpnja ove godine udruga CompTIA objavila je izvješće prema kojem je tehnološki sektor bilježio rast tijekom deset od prethodnih 12 mjeseci. U prvoj polovici ove godine zaposlili su više od 80 tisuća radnika.

Samo je Alphabet, tvrtka u čijem je vlasništvu Google, zaposlio više od četiri tisuće ljudi tijekom drugog tromjesečja.

Najviše se traže razvojni programeri za aplikacije i softver općenito, specijalisti za korisničku podršku, projektni menadžeri, sistem inženjeri i arhitekti... Više od četvrtine od 300 tisuća otvorenih radnih mjesta vezano je za novije tehnologije, poput umjetne inteligencije.

Koliko su u tehnološkim tvrtkama spremni platiti radnu snagu? Evo pregleda temeljem analize podataka američkog tijela Office for Foreign Labor Certification.

Googleovi softverski inženjeri mogu zaraditi više od 300 tisuća dolara godišnje. Moguća plaća dopredsjednika za inženjerstvo doseže 475 tisuća, a višeg dopredsjednika i do 650 tisuća dolara. Google agresivno zapošljava na području računalstva u oblaku kako bi dostigao Amazon Web Service i Microsoft Azure.

Tim Cook (Apple)

Tim Cook (Apple)

Izvor: Profimedia / Autor: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia

Više rangirani Appleovi zaposlenici zaduženi za marketing mogu računati na plaću do 325 tisuća dolara godišnje.

Tvrtka je u fiskalnoj 2021. godini povećala prihode za 33 posto i ostvarila zaradu od 95 milijardi dolara prodajući iPhoneove, iPade, Macove i druge uređaje i usluge. Marketing je ključan za njen uspjeh.

Više rangirani zaposlenici u DoorDashu u inženjerskom i prodajnom dijelu zarađuju do 250 tisuća dolara.

Ta tvrtka ulazi u brzu dostavu namirnica i širi poslovanje u inozemstvo. Projektni menadžeri mogu uprihoditi do 240 tisuća dolara godišnje, a direktori prodaje 265 tisuća.

Arhitekti rješenja u računalnom oblaku za Amazon plaćeni su od 90.800 do 185 tisuća dolara.

Inženjer kao direktor u Facebooku može imati oko 360 tisuća dolara prihoda godišnje.

Direktor oglašavanja prošle godine zaradio je nešto više od 330 tisuća dolara. Podatkovni analitičari zarađuju između 111 i 150 tisuća dolara godišnje, ovisno o tome gdje rade, dok je taj raspon za softverske inženjere između 118 i 160 tisuća dolara.

Satya Nadella (Microsoft)

Satya Nadella (Microsoft)

Izvor: Profimedia / Autor: Manjunath Kiran / AFP / Profimedia

Microsoft najbolje plaća softverske inženjere, direktore prodaje i istraživače. Najviše plaće kreću se u rasponu od 175 do 250 tisuća američkih dolara.

Više rangirani inženjeri u Uberu imaju plaće veće od 200 tisuća američkih dolara godišnje, podatkovni znanstvenici primaju blizu 150 tisuća, a viši direktori proizvoda oko 190 tisuća, ne računajući bonuse i udjele u tvrtki.

Intel svoje direktore zadužene za inženjere plaća više od 300 tisuća američkih dolara godišnje.

Instacart, u kojem trenutno ima više od 100 otvorenih radnih mjesta, inženjer kao direktor može zaraditi 240 tisuća, viši softverski inženjer do 190 tisuća, a voditelj ključnih klijenata 160 tisuća američkih dolara.

Arvind Krishna (IBM)

Arvind Krishna (IBM)

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Osnovna plaća za pojedine pozicije u IBM-u može dosegnuti 335 tisuća američkih dolara godišnje.

Traže zaposlenike vješte u radu s računalstvom u oblaku i umjetnoj inteligenciji, ali i stratege, konzultante i poslovne analitičare.

Salesforce više direktore za razvoj softvera plaća više od 215 tisuća američkih dolara. Iduće godine zaposlit će više od 12 tisuća ljudi.

Snap nudi osnovne plaće u rasponu od 59 do 500 tisuća američkih dolara, Waymo od 122 do 300 tisuća američkih dolara dok su u Dellu šestoznamenkaste plaće više pravilo nego što su iznimka. Pojedini zaposlenici zarađuju blizu 200 tisuća američkih dolara godišnje.

Hewlett Packard Enterprise dat će zaposlenicima koji dizajniraju softver plaće u rasponu od 160 do 232.259 američkih dolara godišnje.

Inženjeri u Lyftu godišnje mogu računati na između 122 i 189.100 američkih dolara, a direktorska plaća penje se i do 235.654 američka dolara.

Velik je raspon i u TikToku - od 59.700 do 480 tisuća američkih dolara. Tehnološki poslovi u pravilu su bolje plaćeni nego administrativni, piše Business Insider.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!