NAJVEĆA AKVIZICIJA DOSAD

Oracle ulazi u zdravstvo - preuzima grupaciju Cerner za 28,3 milijarde dolara

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 21.12.2021 10:30
  • Objavljeno 21.12.2021 u 10:30
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: JUSTIN SULLIVAN / AFP / Profimedia

To je dosad najveća akvizicija diva u svijetu baza podataka i znak kako velike IT tvrtke vide sektor zdravstvene zaštite kao priliku za rast

Oracle će platiti 28,3 milijarde američkih dolara za Cerner, poveću grupaciju koja se obavi izradom elektroničkih zdravstvenih kartona i sličnog softvera.

To je dosad najveća akvizicija diva u svijetu baza podataka i znak kako velike IT tvrtke vide sektor zdravstvene zaštite kao priliku za rast.

Cerneru bi preuzimanje trebalo pomoći nositi se sa sve jačkom konkurencijom i tehnološkim promjenama. Trenutno su drugi po veličini igrač na tržištu elektroničkih zdravstvenih kartona, s tržišnim udjelom od 25 posto. Na prvoj je poziciji Epic s 31 posto, piše New York Times.

Taj segment zdravstva ubrzano prihvaća tehnogiju koja se temelji na računalstvu u oblaku. Uz Oracle, i Microsoft vidi to kao priliku za jačanje svoje pozicije. Trenutno su drugi po veličini kad je riječ o računalstvu u oblaku, odmah iza Amazona.

U travnju su objavili kako će za 19,7 milijardi dolara preuzeti Nuance Communications, vodeću tvrtku za softver kojeg se koristi za prepoznavanje glasa u zdravstvu.

Obostrano koristan posao

Oracle je isprva sporo prebacivao poslovanje u oblak, ali je zadnjih nekoliko godina ubrzao ta nastojanja. Dogovor s Cernerom dogodio se nakon što je na čelo te tvrtke došao dr. David Feinberg, koji je prije vodio Googleov odjel za zdravstvenu tehnologiju.

Elektronički zdravstveni kartoni nužna su komponenta digitalizacije zdravstva. Trebali bi podići učinkovitost i smanjiti troškove, između ostalog.

Ali, prijelaz na njih pokazao se zahtjevnim, skupim i dugotrajnim postupkom, a liječnici i medicinske sestre i dalje provode puno vremena baveći se administrativnim poslovima umjesto pacijentima. Prepoznavanje glasa i automatizirane bilješke mogli bi značajno smanjiti vrijeme potrebno za unos podataka u računalne sustave.

I drugi su se tehnološki divovi, poput IBM-a i Googlea, počeli zadnjih godina više baviti zdravstvom.

Cerner je već prisutan u bolnicama i klinikama, što Oracleu može dati značajnu prednost, dok Cerner može profitirati od bolje optimizacije s Oracleovim bazama podataka.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!