ONLINE PRIVATNOST

Gongov prigovor na prakse Googlea i Facebooka AZOP proslijedio u Belgiju

02.06.2021 u 14:25

Bionic
Reading

Organizacija u službenom priopćenu tvrdi da tehnološki divovi poput Facebooka i Googlea nakon slanja podataka trećim stranama nemaju nadzor nad privatnošću korisnika

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) poslala je prigovor Gonga na postupanje Facebooka i Googlea na daljnje postupanje belgijskom nadzornom tijelu. AZOP također navodi da je postupanje po ovom predmetu u tijeku, što znači da bismo odgovore mogli dobiti uskoro.

Prigovor Gonga na postupanje Facebooka i Googlea s osobnim podacima korisnika njihovih servisa nacionalno je tijelo te se dodiruje sve češće tematike privatnosti i trgovine osobnim podacima na internetu.

Gong je od AZOP-a tražio zaštitu građana od trgovine njihovim osobnim podacima u svrhu ciljanog oglašavanja. Prigovor je temeljen na nadavnoj analizi Johnnyja Ryjana, višeg savjetnika organizacije Irish Council for Civil Liberties. Ryanovo izvješće dokazalo je da, pišu iz Gonga, 'Google i Facebook ne mogu jamčiti na koji će način ‘treća strana’ kojoj su prodani podaci, koristiti te podatke'.

Drugim riječima, kad u internetskom formularu na dnu stranice date privolu za naknadno dijeljenje vaših podataka, vi jednostavno više nemate nikakvo pravo glasa, znanje ili kontrolu nad time kako će i za što vaši podaci biti korišteni.

Googleovi i Facebookovi sustavi nadmetanja u realnom vremenu (real time bidding) šalju podatke o našem ponašanju na internetu, navikama, sklonostima, zdravstvenom stanju i lokacijama tisućama drugih kompanija. Građani i građanke su, pišu iz Gonga, 'poput otvorene knjige za brokere podacima, koji zapravo grade i prodaju intimne dosjee o svakom od nas'.

Gong se ovim prigovorom pridružio organizacijama civilnog društva iz 21 europske države, koje su u prosincu 2020. godine slale prigovore svojim nacionalnim institucijama za zaštitu osobnih podataka. Većina njih, proslijedila je te prigovore belgijskom, a neke su i irskom regulatoru.

Belgijski Data Protection Authority (APD-GBA), nadležan za pitanja zaštite osobnih podataka na razini cijele EU, još u listopadu prošle godine zaključio kako sustav privole koji koristi Google i gotovo sve druge online platforme i aplikacije, nije usklađen s Uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).