PITANJE SEMANTIKE

Gmail konačno izašao iz bete

08.07.2009 u 09:08

Bionic
Reading

Googleovi proizvodi i usluge oduvijek su predmet ismijavanja jer se nalaze u tzv. stalnoj beti; drugim riječima, Google nikako nije želio preuzeti punu odgovornost i reći: da, to su gotovi proizvodi, možete ih bez straha koristiti. To se sada promijenilo, jer je Google maknuo natpis 'beta' s nekoliko ključnih proizvoda

Proizvodi koji su se oslobodili naziva 'beta' su Gmail, Google Calendar, Google Docs i Google Talk. S eventualnim izuzetkom Google Docsa, koji nije baš posve ispeglan, riječ je uistinu o proizvodima koji se ne mogu smatrati ranim testnim verzijama već gotovim proizvodima.

No, s novim nazivom dolaze i neka nova pitanja. Google je svoje proizvode uvijek nudio besplatno; sada kada više nije riječ o testnim verzijama, možemo li očekivati da se neki od njih počnu naplaćivati? Čini se da da: Google Apps, set aplikacija namijenjenim malim i srednjim poduzećima, nudi se u besplatnoj, ali i u moćnijoj verziji za koju valja platiti, a od jučer je link na besplatnu verziju misteriozno nestao s glavne stranice, da bi se nakon par sati ponovno vratio. Slučajnost ili ne, prosudite sami.