RAČUNALNA SIGURNOST

Gmail bi uskoro mogao dobiti još jedan sloj zaštite

24.08.2023 u 19:03

Bionic
Reading

Dodatna zaštita bit će dostupna svim korisnicima Google Workspacea i ljudima s osobnim korisničkim računima pri Googleu

Gmail bi mogao dodati još jedan korak provjere kada pokušate, primjerice, dodati adresu za prosljeđivanje i uređivanje vaših filtera.

Kako je navedeno u objavi na službenom Googleovu blogu, dodatni korak mogao bi spriječiti zlonamjerne osobe koje imaju pristup vašem računu u filtriranju e-pošte na načine koje ne očekujete ili prosljeđuje e-poštu na novu adresu bez vašeg znanja.

Evo primjera konkretnih scenarija u kojima Google može dodati još jedan sloj zaštite:

  • Filteri: stvaranje novog filtera, uređivanje postojećeg filtera ili uvoz filtera.
  • Prosljeđivanje: Dodavanje nove adrese za prosljeđivanje iz postavki Forwarding i POP/IMAP.
  • IMAP pristup: Omogućavanje statusa IMAP pristupa iz postavki. (Administratori radnog prostora kontroliraju hoće li ova postavka biti vidljiva krajnjim korisnicima ili ne).

Pokušate li promijeniti te postavke, a Google tu radnju smatra 'rizičnom', od vas će tražiti potvrdu da ste vi osoba koja zapravo pokušava izvršiti promjenu.

Ako ne dobije odgovarajući odgovor, dobit ćete 'kritično sigurnosno upozorenje' koje će vas obavijestiti da nešto nije u redu.

Dodatna zaštita bit će dostupna svim korisnicima Google Workspacea i ljudima s osobnim korisničkim računima pri Googleu.

Doduše, to će vrijediti samo za one koji koriste Google kao svog davatelja identiteta i za radnje poduzete unutar Googleovih proizvoda.

Google je prošle godine uveo sličan upit za potvrdu za 'osjetljive radnje poduzete na vašem korisničkom računu pri Google Workspaceu', piše Verge.