paralelni svemir

Rusija zbog ‘laži’ oko rata u Ukrajini kaznila Google s 30 tisuća eura

18.08.2023 u 09:20

Bionic
Reading

Ruski sud u četvrtak je kaznio Google s tri milijuna rubalja, što je oko 30 tisuća eura, jer nije izbrisao navodno lažne informacije o sukobu u Ukrajini

Ruski sud u četvrtak je Googleu izrekao kaznu od tri milijuna rubalja (29.388 eura) jer nije izbrisao navodno lažne informacije o sukobu u Ukrajini. Potez prekršajnog suda uslijedio je nakon sličnih postupaka početkom kolovoza protiv Applea i Zaklade Wikimedia, koja upravlja Wikipedijom.

Prema ruskim medijskim izvješćima, sud je utvrdio da je videoservis YouTube, koji je u vlasništvu Googlea, kriv jer nije izbrisao videozapise s netočnim informacijama o invaziji na Ukrajinu, a koju Rusija karakterizira kao ‘specijalnu vojnu operaciju’.

Google je također proglašen krivim jer nije uklonio videozapise koji su sugerirali načine ulaska u objekte koji nisu otvoreni za maloljetnike, objavile su novinske agencije, ne navodeći o kakvim je točno objektima riječ.

U Rusiji prekršajni sud obično rješava upravne prekršaje i kaznene predmete niže razine.

Otkako je poslala trupe u Ukrajinu u veljači 2022., Rusija je donijela niz mjera za kažnjavanje svake kritike ili svakog preispitivanja vojne kampanje.