ZBOG INTERNETA STVARI

Gartner poručuje: Cybersigurnost više nikad neće biti ista

09.09.2015 u 10:53

Bionic
Reading

Kako tvrde u analitičkoj kući Gartner, do kraja 2017. godine više od 20 posto tvrtki imat će usluge digitalne sigurnosti posvećene zašititi poslovanja u kojem se koriste uređaji i usluge interneta stvari

U Gartneru digitalnu sigurnost definiraju kao proširenje i nadogradnju postojećih sigurnosnih praksi, potaknutih novim rizicima, koje štite digitalna dobra u bilo koje obliku digitalnog poslovanja te rade kako bi odnosi između tih dobara bili povjerljivi.

'IoT ulazi na rub fizičkog svijeta i donosi važne nove 'fizičke' elemente sigurnosnim problemima. To je posebno naglašeno zbog toga što milijarde stvari počinju odašiljati i prenositi podatke. IoT redefinira sigurnost tako što proširuje raspon odgovornosti na nove platforme, usluge i smjernice.

Tvrtke bi trebale razmotriti promjenu IT ili kibersigurnosnih strategija kako bi ih uklopile u postojeće ciljeve digitalnog poslovanja, kao i u strategiju te planiranje', rekao je Ganesh Ramamoorthy, Gartnerov dopredsjednik za istraživanje.


U svijetu interneta stvari informacija će biti 'gorivo' kojim će se mijenjati fizičko stanje okruženja putem uređaja koji nisu računala opće namjene već uređaji i usluge osmišljeni za točno određenu svrhu. Direktori zaduženi za informatičku sigurnost bit će izloženi sve većim i složenijim izazovima upravljanja i nadzora, smatraju u Gartneru.

IoT će ujedno i pomaknuti granice IT odgovornosti u poduzeću, budući da njegovi sastavni dijelovi mogu mijenjati stanje okruženja u kojem se nalaze, pa čak i svoje vlastito (podizanjem razine temperature u sobi čim senzor utvrdi kako je prehladno, recimo). To će se morati uzeti u obzir i pridodati postojećim ovlaštenjima i zaduženjima osobama koje brinu o sigurnosti sustava i njihovih pojedinih dijelova.

Problem je sličan onome s kojim su se susreli kada je BYOD (Bring Your Own Device) postao trend, ali u puno većem opsegu i skali.

Sami IoT uređaji nisu novitet, no hibrid nove i stare tehnološke infrastrukture omogućit će usluge koje će uređaj koristiti u radu. Većina tvrtki bit će prisiljena koristiti hibride te vrste iz svih razdoblja kako bi osigurali uređaje i usluge integrirane putem specifičnih poslovnih modela. Za IoT je jedinstven ogroman broj mogućih komunikacija koje pojedini uređaj može koristiti i na što ih sve može primijeniti.

Više:Gartner