NAJBOLJE OD NAJBOLJIH

Fotografije svemira kakve još niste vidjeli

14.08.2013 u 11:32

  • +10

Najbolje fotografije svemira 2013.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ingolfur Bjargmundsson Island

Bionic
Reading

Više od 1200 spektakularnih fotografija svemira iz svih krajeva svijeta stiglo je ove godine u Kraljevski opservatorij Greenwich na natjecanje 2013 Astronomy Photographer of the Year

To je više no ikada do sada u pet godina koliko postoji ovo natjecanje. U uži izbor, među ostalima, plasirale su se: fascinantna snimka Nacionalnog parka Yosemite obasjanog sjajem Mjeseca i zvijezda, spektakularni prizor Mliječne staze nadvijene nad obalom u Dorsetu i slika samotnog promatrača - snimatelja koji na planini Korgfjellet sjedi kraj svojeg šatora i gleda kišu meteora Orionida.

No teme na snimkama nisu ograničene isključivo na Zemlju. Na njima ima prizora iz Sunčevog sustava, naše galaksije pa čak i svemirskih tijela izvan nje – od solarnih oluja do grozdova vrućih plavih zvijezda obavijenih kovitlacima prašine.

Listu najboljih fotografija odabrao je žiri koji sačinjavaju znanstvenica i TV voditeljica dr. Maggie Aderin-Pocock, urednik časopisa Sky at Night Chris Bramley i astronom Kraljevske promatračnice dr. Marek Kukula koji je prošle godine dao ekskluzivan intervju za tportal

Pobjednici će biti proglašeni, a nagrade podijeljene 18. rujna u Kraljevskoj promatračnici. U sjećanje na Sira Patricka Moorea, koji je ranije bio jedan od članova žirija, nagrada najboljem debitantu zvat će se ‘The Sir Patrick Moore Prize for Best Newcomer’.

Najbolji radovi bit će izloženi u galeriji Kraljevskog društva u Londonu sve do 23. veljače 2014. Ukupni pobjednik osvojit će novčanu nagradu od 1500 funti. Ostale nagrade za prvo i drugo mjesto po kategorijama kreću se od 125 do 500 funti.

Tiskana zbirka fotografija po cijeni od 25 funti moći će se nabaviti na ovoj adresi.