TEHNO NOVITETI

[FOTO] WWDC 2022. započeo u znaku iOS-a: Evo što je Apple predstavio

06.06.2022 u 20:50

Bionic
Reading

Američki je proizvođač ovogodišnju petodnevnu konferenciju za programere započeo najavom nadolazećih operativnih sustava uz prstohvat novog hardvera

Apple je započeo najnoviju iteraciju svoje softveraške konferencije WWDC predstavljanjem najnovijih verzija popularnih operativnih sustava, na čelu sa iOS-om 16. Operativni sustav za iPhone donijet će niz dodatnih opcija za personalizaciju, dodatne opcije za rad sa Widgetima, kao i niz manjih ili većih nadogradnji za ios 16.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

iOS 16 i WatchOS 9

Najveća nadogradnja dolazi u obliku zaključanog ekrana koji napokon dozvoljava dodavanje widgeta uz dobrodošlu notu Appleove estetike. Zaključani ekran također će se integrirati s fokusom, mijenjajući se zavisno o tome koji režim rada ste izabrali (kuća, posao, odmor i tako dalje).

Fokus će se moći integrirati s aplikacijama što znači da ćete moći natjerati iOS da zaobilazi stranice i aplikacije za posao ako želite odmor ili, ako radite, reducira pristup stranicama i opcijama koje smanjuju produktivnost.

Messages će uvesti opciju uređivanja poslanih poruka, kao i poništavanje slanja te integraciju SharePlayja u Messages. Diktacija će omogućiti diktiranje teksta uz rad sa tipkovnicom.

Nove Fotografije će omogućiti dijeljenje specijalnih kontekstualnih albuma na oblaku, kao i izrezivanje subjekta i automatsko prebacivanje u poruke u obliku naljepnica.

  • +34
WWDC 2022. Izvor: Screenshot / Autor: Apple

Konačno, sustav će žrtvama obiteljskog nasilja omogućiti jednostavnu mogućnost odjavljivanja sa svih prijavljenih računa, kao i blokiranje praćenja putem lokacijskih usluga.

Novi MacBook Air

Apple je nakon predstavljanja novog iOS-a i WatchOS-a (koji se koncentrirao na sport, zdravlje i četiri nova lica) predstavio učinkovitiji čipset M2 te dva nova računala: potpuno redizajnirani i relativno lagan (oko 1 kg) laptop opremljen boljom kamerom, jačim performansama i četvrtom tamno plavom bojom, kao i 13-inčni MacBook Pro.

  • +36
MacBook Air, MacBook Pro, M2 Izvor: Screenshot / Autor: Apple

Oba laptopa bit će dostupni od srpnja, a cijena će im iznositi 1199 dolara za MacBooka air i 1299 dolara za MacBook Pro.

iPadOS 16

Najnovija verzija operativnog sustava za iPad donosi sve značajke koje dolaze na iPhone. Uz mogućnost kolaborativnog uređivanja projekata u Messagesima, na iPad stižu stvari poput dijeljenje tabova, dijeljenje fotografija na specijaliziranim galerijama na cloudu te mogućnosti dijeljenja pristupa uslugama putem 'propusnica' koje zaobilaze klasični koncept lozinke. Propusnice su hardverski vezane uz uređaje te će zahvaljujući kolaboraciji Fido postati kompatibilne s uređajima i sustavima iz Microsofta i Googlea.

Apple je za kraj predstavio Stage Manager, značajku koju korisnici iPada traže od njegovog uvođenja - mogućnost rada u više prozora koji mogu mijenjati veličinu. Ovaj dodatak je zbilja velika stvar za iPad, s obzirom da su napretci u performansama ovaj tablet dogurali rame uz rame puno jačim računalima, dok ga je najviše, bar do danas, ograničavao softver koji ne podržava složeniji multitasking.