pritisak fanova i regulatora

Vrijeme za promjene: Apple se potiho sprema za prijelaz na USB-C?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 16.05.2022 09:50
  • Objavljeno 16.05.2022 u 09:50
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Američki proizvođač je, kažu insajderi, polako pokleknuo pod zahtjevima zakonodavaca i fanova te bi kroz nekoliko godina mogao u cijelosti preći na USB-C

Ni na čije iznenađenje, Appe bi uskoro mogao popustiti i na nadolazećim iPhoneima zamijeniti Lightning s ulazom USB-C. Bloombergov insajder Mark Gurman rekao je da Apple testira iPhone prototipe sa USB-C portovima te da čak radi na adapteru koji će proverbijalne USB-C iPhone uređaja povezati s dodacima koji koriste Lightning. Gurman tvrdi da se novi priključci neće uvesti prije 2023., s obzirom da će ovogodišnji iPhone i dalje imati Lightning.

Velik faktor iza ovog poteza su novi zakoni u EU prema kojima sva potrošačka elektronika mora koristiti USB-C, uz zdravu dozu ohrabrenja kojeg je Apple dobio nakon što su standard uspješno uveli na iPad i iPad Pro, piše TechCrunch.

Odbacivanje Lightninga uzrokovalo bi brojne glavobolje za Apple i potrošače jer bi kompanija izgubila puno novca na zaradi od 'MFI' licenci (Made for iPhone) dok bi korisnici iPhonea za sve dodatke trebali početi koristiti adapter za USB-C. Također valja uzeti u obzir i da se AirPodsi vjerojatno uskoro neće riješiti Lightninga.

  • +4
  • +1

iPhone SE (2022) slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

USB-C je jedan od kompliciranijih standarda - stariji USB-C služio bi samo za punjenje baterije, no uz nove uređaje situacija se poboljšala te obuhvaća i prijenos podataka, što znači da će Apple i korisnici Applea u budućnosti uređaje moći lakše adaptirati da rade sa standardom USB-C.