TAJNE IOS-A

Apple protiv buke: Znate li ovu skrivenu opciju za internetske pozive?

25.05.2022 u 10:00

Bionic
Reading

Često previđena funkcija iOS-a i MacOS-a omogućava softversko utišavanje okolnih zvukova te samim time razgovore čini puno razgovjetnijima

Apple je, piše Verge, u svoje uređaje sakrio opciju koja internetske razgovore čini puno boljima. U Kontrolnom centru se nalazi opcija koja tijekom razgovora poboljšava kakvoću mikrofona tijekom razgovora, bili vi na zvučnom ili video pozivu.

Ime opcije je Voice Isolation i radi na većini iPhonea, iPada i Maca. Jedini pravi problem je što ju je dosta teško pronaći te što je dostupna samo u iOS-u 15 ili macOS Montereyju te radi na svemu što podržava prostorni zvuk, odnosno 'Spatial Audio'. Da stvar bude još gora, opciji se može pristupiti jedino kad ste u unutar razgovora povlačenjem kontrolnog centra i pritiskom na opciju 'Mic Mode'.

Osnovan način rada mikrofona je 'Standard' no postoje još dvije opcije - izolacija glasa i širok spektar (Voice Isolation i Wide Spectrum). Wide Spectrum će slušati okolne glasove i pozadinski zvuk, što zna biti korisno ako nekog zovete za vrijeme koncerta i želite im prenijeti komadić atmosfere, no ne vidimo puno smisla u drugim primjenama. Onaj bitan način rada je izolacija glasa, odnosno Voice Isolation.

Nakon što aktivirate opciju, vaš će uređaj agresivno procesirati zvuk koji dolazi u vaš mikrofon kako bi maknuo okolne zvukove poput tipkanja tipkovnice, prometa, glasanja životinja, glazbe u pozadini i tako dalje. Apple je pored izoliranja zvuka također pojačao njegov intenzitet - manje se čuje jeka, pa poziv zvuči kao da telefon držite blizu licu, makar to ne radite. Minus je što vam glas u ovom načinu rada zvuči kao da je procesiran - nešto slično FaceTimeu i Zoomu.

  • +6
iPhone 13 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Jedini pravi problemi sa Voice Isolationom su što nije lako dostupan te što ne radi u svim aplikacijama. Apple ovu opciju dozvoljava u API-ju iOS-a, iPadOS-a u i macOS-a, no malo koja ju aplikacija podržava.

Mobilne ga aplikacije poput Snapchata, WhatsAppa, Slacka, Signala i Instagrama podržavaju, no TikTok, recimo - ne. Nadalje, Zoom ga podržava na iOS-u ali ne na Macu te na koncu - valja naglasiti da opcija ne radi ako vršite običan telefonski poziv. Ako koristite Facetime ili bilo koju od gore navedenih aplikacija, opcija je aktivna i dostupna.