RECENZIJA

[FOTO] Vječni sjaj Sonyjevog klasika: Zaigrali smo God of War na PC-ju

 • Autor: Damir Rukavina
 • Zadnja izmjena 21.01.2022 15:03
 • Objavljeno 21.01.2022 u 13:29
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Sony Santa Monica

Avanture Kratosa i Atreusa stigle su na PC te potvrđuju već utvrđeno gradivo - ova atmosferična avantura i dalje je jedna od najboljih videoigara na svijetu

Sonyjev punokrvan ulazak u svijet PC gejminga započeo je dolaskom nekoliko poznatih igara poput Horizona i Days Gonea, no izlaskom God of Wara iz 2018. standard visokobudžetnih naslova po kojima je kompanija poznata vidljiv je više nego prije. Akcijska avantura iz studija Santa Monica sadrži nekoliko vrlo specifičnih elemenata koji dobru igru čine izvrsnom te je, kad smo je prvi put zaigrali, bila zasjenjena jedino Zeldom: Breath of The Wild. Tijekom testiranja izvorne verzije na PlayStationu 4 nismo se mogli oteti dojmu da avantura starog Kratosa i mlađahnog Atreusa ima sve elemente potrebne za dobar akcijski naslov, no ne obuhvaća fluidnost i zabavu koju nudi Nintendov naslov.

Naslov vrijedan igranja

Tri godine nakon što je igra izašla na Sonyjevoj prošloj konzoli zaigrali smo ju na PlayStationu 5 te smo iskusili niz beneficija, poput povećanog broja sličica u sekundi, kao i podrške za povećanu rezoluciju. Dolaskom God of Wara na PC to je iskustvo učinkovito preneseno na novi medij te, manje ili više, radi sve što je radilo i prije, samo na većem broju platformi.

Fantastična stvar zapravo je dio koji nam je, s obzirom na sve odigrane iteracije, ostao izvan vidokruga. Riječ je o igri koju većina gejmera zbog ekskluzivnosti nije stigla zaigrati na PC-ju, što znači da izvrsnu priču, jako dobru glumu i šarolikost sadržaja nova skupina gejmera može iskusiti prvi put. Dojmovi su, očekivano, više nego dobri - God of War na Steamu trenutno spada među najigranije i najpopularnije naslove, a ocjene su mu iznimno pozitivne.

Priča o ubojici bogova

U slučaju da nikad niste zaigrali ni previše ulazili u priču o God of Waru, u igri preuzimate ulogu glavnog protagonista serijala, antiheroja Kratosa, koji u nepoznatom kraju nastoji preživjeti i pružiti svome sinu Atreusu život bez krvoprolića i božanskog spletkarenja. Krvoločni Spartanac je u svojem starijem izdanju pun kajanja zbog stvari koje je napravio te je, manje ili više, odlučan da njegov potomak ne zakorači njegovim stopama - s obzirom na to da iz prve ruke zna kamo vodi ideja petljanja s bogovima.

Na veliku žalost Kratosa i Atreusa, bogovi koji ovaj put dolaze iz nordijske mitologije nemaju previše razumijevanja za pobunjenog boga rata. Kratos je, podsjetimo, u prošlim nastavcima igre istrijebio grčki panteon, a ovaj put je nad cijelom pričom nadvijen Ragnarok.

Akcija sa stilom

God of War oduvijek je bio poznat po fluidnoj i brutalnoj borbi, izvrsnom elementu koji u novom nastavku ostaje jednim od krunskih dragulja, uz fenomenalnu glazbu i prekrasan svijet. U igri ćete, pored neminovnog sukoba sa osvetoljubivim i zlokobnim bogovima nordijske mitologije, imati posla s njihovom ostavštinom te koristiti tematski prikladniju opremu. Tako umjesto Kratosovih lanaca glavnu ulogu ima sjekira Levijatan, magično oružje kojim on može zamrzavati protivnike te ju vraćati u ruku na sličan način kao što Tor može zazvati čekić Mjonhir.

Ovo igračima daje priliku dominirati u borbi na daljinu, kao i u mlaćenju prsa o prsa, u kojem, kao i u prošlim nastavcima, na raspolaganju imaju desetke šarolikih napada što se mogu kombinirati s runama koje im daju posebne moći i spektakularne magične efekte.

Još jedan novitet u odnosu na prijašnje nastavke je prisutnost mladog Atreusa, a on na Kratosovu komandu može zazivati različite napade što zahvaćaju skupine neprijatelja te je opremljen lukom i strelicama, koje, s vremenom, mogu značiti razliku između dobivene i izgubljene borbe.

Što se neprijatelja u igri tiče, oni su napravljeni kako bi igrače natjerali na primjenu različitih strategija. Dok su neki od njih opremljeni velikim dosegom i hrpom zdravlja, drugi se skrivaju iza štita ili koriste izranjanje iz zemlje da bi vam zagorčali život.

Odgovor njihovim napadima leži u fleksibilnosti Kratosove opreme koja nije fiksirana na Levijatan, već pruža mogućnosti poput borbe sa štitom ili čak golim šakama. Ovo najviše dolazi do izražaja ako se odlučite pozabaviti sekundarnim bossovima, bez dvojbe većim izazovom od svega što vam igra može ponuditi. God of War je također jako svjestan činjenice da je arsenal glavnog lika, makar opremljen hrpom varijacija, ograničen. U kasnijim dijelovima igrači na raspolaganje dobivaju alate koji cijelu stvar čine svježom te u priču, nakon što su se izvježbali, uvode borbu elementima i prilagodbu koja se pokazala izvrsnim i vrlo nostalgičnim izborom.

Slatkiš za oči

God of War je oduvijek bio vizualno atraktivna igra. Kad je prvi put izašao na PlayStationu 4, bio je među najljepšim igrama na platformi, a dolaskom PlayStationa 5 i, na koncu, verzije za PC, koju smo zaigrali zadnju, utvrđuje gradivo i stvara vizualni spektakl koji jako lijepo nadopunjuje već jako dobro gejming iskustvo. Putovanje raznim svjetovima karakterističnima za nordijsku mitologiju prava je poslastica za fanove fantastike te svaki lokalitet koji posjetite tretira sa zdravom dozom poštovanja.

Što se koristi od igranja na PC-ju tiče, čekaju vas standardna veća rezolucija tekstura, podrška za ultraširoke monitore i neograničen broj sličica u sekundi. Dodajte ovome brzo učitavanje i imate igru koja ne troši puno vašeg vremena, a nudi sate i sate visokokvalitetne zabave.

Još ovo čitate? Idite igrati God of War

God of War za PC je, kao i njegove prijašnje verzije za PS4 i PS5, jedna od najboljih videoigara ikad. Riječ je o naslovu koji je potvrdio Sonyjev status kompanije koja, ako to zbilja želi, izdaje igre vrlo visokog standarda. Ako ga niste zaigrali na konzoli, svesrdno predlažemo da to napravite na PC-ju. Riječ je o akcijom nabijenoj epskoj priči o sinu i ocu koja će oduševiti sve ljubitelje mitologije, Kratosa, adrenalinom nabijene akcije te, na koncu, spektakularnih i maštovitih prizora.

 • +4
 • +1

God of War PC

Izvor: Screenshot / Autor: Sony Santa Monica

 • Ime: God of War
 • Žanr: akcijska avantura
 • Proizvođač: Santa Monica
 • Izdavač: Sony
 • Platforme: PC, PS5, PS4
 • Cijena: 49,99 eura

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!