tesla ai

[FOTO/VIDEO] Musk predstavio svoje najnovije tehnološko čudo: Humanoid Optimus mogao bi vam pomagati već za tri godine

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 03.10.2022 09:23
  • Objavljeno 03.10.2022 u 08:40
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: AFP

Megamilijarder Elon Musk pokazao je najnoviji rezultat rada svoje kompanije, humanoidnog robota Optimus koji bi u konačnici u nekim zadacima mogao zamijeniti čovjeka

Elon Musk iskoristio je svoju tradicionalnu konferenciju Tesla AI kako bi javnosti pokazao čime se bave tisuće djelatnika njegovih kompanija. Ove godine u centru konferencije bio je Optimus, humanoidni robot koji bi nam trebao olakšati život.

Iako su mnogi smatrali da se Tesla neće okrenuti izradi robota, nego se fokusirati samo na proizvodnju električnih automobila, to izgleda neće biti tako.

Najnoviji prototip iz Tesline radionice je humanoidni robot Optimus. Predstavio ga je na konferenciji Tesla AI Days osobno Musk, a od njegovih sposobnosti pokazane su kretnje poput mahanja publici i podizanja ‘ekstremiteta’, kao i snimak Optimusa kako zalijeva biljke, nosi kutije i podiže metalne šipke. Musk je najavio da još uvijek rade na njemu, a da bi se na tržištu mogao pojaviti za otprilike tri godine i to po cijeni od 20 tisuća dolara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Tesla

Optimus je još uvijek u fazi prototipa i bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kako će se razvijati priča oko ovog humanoidnog robota.

Mnogi ulagači i financijski analitičari izrazili su skepsu zbog ovog Muskova okretanja robotici, savjetujući mu da se umjesto toga usredotoči na projekte bliže osnovnoj djelatnosti kompanije, električnim automobilima.

Ipak, Musk je rekao da želi riješiti jedan od najtežih problema umjetne inteligencije: kako napraviti stroj koji može zamijeniti čovjeka.

Teslin AI Day tradicionalno je usmjeren na zapošljavanje novih djelatnika te predstavljanje najnovijih proizvoda kompanije.

  • +1

Robot Optimus

Izvor: Profimedia / Autor: AFP