obilje ideja

[FOTO] Rođendan genija: Šest izuma koje Nikola Tesla nije stigao realizirati

10.07.2022 u 08:00

Bionic
Reading

Legendarni izumitelj tijekom života je ostvario 300 patenata, ali nije uspio ostvariti sve svoje zamisli. Evo nekoliko najzanimljivijih

Nikola Tesla poznat je po brojnim izumima. Vjerojatno najpoznatiji je izmjenična struja, a koju se danas koristi diljem svijeta i bez koje bi svakodnevni život kakav poznajemo bio nezamisliv.

Proživio je život na nesvakidašnji način.

Rođen je 1856. godine u Smiljanu pored Gospića, tada dijelu Austro-Ugarske. Sa 17 godina zbog kolere je proveo u krevetu devet mjeseci, a prvi posao dobio je kod jednog inženjera u Sloveniji.

Govorio je ukupno osam jezika: srpski, engleski, češki, njemački, francuski, mađarski, talijanski i latinski. Studirao je matematiku i fiziku na Tehničkom sveučilištu u Grazu, a pohađao je i studij filozofije u Pragu.

U Sjedinjene Države došao je 1884. godine te je počeo raditi za poznatog izumitelja Thomasa Edisona kao inženjer. Napustio je taj posao nakon što mu je Edison odbio platiti za obavljeni posao. Nakon toga je neko vrijeme preživljavao kopajući kanale, a navodno je odbio s Edisonom podijeliti Nobelovu nagradu za fiziku.

Tijekom života odobreno mu je 300 patenata. S J.P. Morganom potpisao je sporazum kojim se odrekao većinskog prava na svoje patente i izume u zamjenu za financiranje projekata.

Usprkos obilju ideja koje su bile ispred njegova vremena, 1916. godine bio je prisiljen proglasiti stečaj.

Imao je i prilično neobičnih ideja koje nije stigao realizirati za života. Evo nekoliko najzanimljivijih.

1) Stroj za potres

Tesla je 1893. godine patentirao mehanički oscilator na paru koji bi vibrirao gore-dolje velikom brzinom kako bi stvarao električnu energiju. Kasnije je novinarima rekao da je jednog dana, dok je pokušavao ugoditi oscilator prema vibraciji kuće u kojoj se nalazio njegov njujorški laboratorij, izazvao potres.

Tijekom pokusa stalno je pojačavao snagu dok nije začuo zvukove pucanja. 'Iznenada su svi teški strojevi poletjeli u zrak. Zgrabio sam čekić i uništio stroj. Zgrada bi se urušila za još nekoliko minuta', prisjetio se Tesla.

Policija i hitna pomoć došli su provjeriti što se događa, ali je Tesla svojim pomoćnicima zabranio da išta spominju, a vlastima je rekao kako vjeruje da je u pitanju bio potres.

2) Kamera za misli

Tesla je vjerovao da je moguće fotografirati misli. Na tu je zamisao došao tijekom eksperimenta 1893. godine. Bio je uvjeren da se formirana misao zrcali na mrežnici oka, što bi trebalo biti moguće očitati odgovarajućim uređajima.

Zamislio je reflektiranje slike na lažnu mrežnicu, što bi potom fotografirao i projektirao na zaslon. 'Kad bi ovo bilo moguće, naši bi umovi bili doista poput otvorene knjige', rekao je Tesla.

  • +5
Nikola Tesla Izvor: Profimedia / Autor: NIKOLA TESLA MUSEUM / Sciencephoto / Profimedia

3) Bežični prijenos energije

Veliki izumitelj osigurao je 1901. godine 150 tisuća američkih dolara od financijaša J.P. Morgana za gradnju 56 metara visokog tornja u obliku gljive na sjevernoj obali otoka Long Island, kojim bi bilo moguće prenositi poruke, telefonske pozive i slike brodovima koji plove morima i preko Atlantskog oceana, koristeći Zemlju za prijenos signala.

Kad je počela gradnja tornja Wardenclyffe, Tesla je htio prilagoditi ga za bežični prijenos energije, vjerujući da može osvijetliti New York prijenosom milijuna volti elektriciteta zrakom.

Morgan je odbio financirati taj projekt, moguće zbog toga što je ugrožavao njegova druga ulaganja, pa je Tesla bio prisiljen napustiti ga prije no što ga je uspio upogoniti. Toranj je razmontiran 1917. godine.

4) Umjetni plimni val

Tesla je vjerovao da je moguće upotrijebiti znanost za sprječavanje rata. Novinarima je opisao način na koji bi bežična telegrafija mogla biti korištena za aktiviranje snažnih eksploziva u moru, što bi stvorilo plimne valove dovoljno velike za potapanje neprijateljskih flota kao da su papirni brodovi u dječjim kadama.

5) Električni nadzvučni zrakoplov

Tesla je od malih nogu bio fasciniran letom. Kombinirajući stečena znanja o elektricitetu i mehanici, nakon fijaska s Wardenclyffeom počeo je više razmišljati o zrakoplovstvu.

U članku objavljenom u srpnju 1919. godine u časopisu Reconstruction opisao je nadzvučni zrakoplov koji bi se kretao nekih 12 kilometara iznad zemlje i prevozio putnike od New Yorka do Londona za tri sata.

Prema njegovom konceptu, zrakoplov bi bio na električni pogon, a struju bi dobivao bežično iz elektrana na tlu, zbog čega ne bi trebao nositi gorivo.

6) Zraka smrti

Na 78. rođendan Tesla je novinaru New York Timesa rekao kako je došao do svog najvećeg otkrića, a koje bi moglo zaustaviti armije s milijunima vojnika.

Riječ je bila o oružju koje može ubrzati čestice žive do brzine 48 puta veće od brzine zvuka u vakumskoj komori i ispaliti zraku velike brzine koja može 'srušiti 10 tisuća neprijateljskih zrakoplova na udaljenosti većoj od 400 kilometara'.

Iako su ju mediji nazvali zrakom smrti, Tesla je vjerovao da njegova zraka mira može onesposobiti zrakoplove i vojsku prije napada tako što će poslužiti kao nevidljivi Kineski zid, samo milijun puta neprobojniji.

Ponudio je to oružje brojnim vladama, ali jedino je Sovjetski Savez bio zainteresiran za daljnje testiranje, piše History.