otkriće hubbela

[FOTO] Neobičan prizor: Otkriveno šest 'mrtvih' galaksija koje su tu od samog početka svemira

27.09.2021 u 09:34

Bionic
Reading

Najnovija otkrića koja su ove drevne galaksije pružile za sobom povlače i niz novih neodgovorenih pitanja

Premda velik broj drevnih galaksija i danas ima dovoljno 'goriva' za proizvodnju mladih zvijezda, najnovije otkriće dokazuje da to nije uvijek slučaj. Astronomi su uz pomoć svemirskog teleskopa Hubble i sustava teleskopa ALMA otkrili čak šest drevnih 'mrtvih' galaksija nastalih oko 3 milijarde godina nakon Velikog praska, prenosi Engadget.

Riječ smo stavili u navodnike zato jer više nemaju dovoljno vodika za proizvodnju zvijezda. 'Razlog zbog kojeg njihovo otkriće uzrokuje pomutnju u znanstvenim redovima činjenica je da bi u ovom trenutku prosječna galaksija njihove starosti trebala imati puno vodika, a ove ga jednostavno nemaju', objašnjava glavna znanstvenica na timu - Kate Whitaker.

Tim astronoma galaksije su pronašli zahvaljujući gravitacijskim lećama, odnosno korištenjem rojeva galaksija za izvijanje i povećavanje svjetla koje dolazi iz ranog svemira. Hubble je prepoznao mjesta gdje su nekad nastajale zvijezde, dok je ALMA prepoznao hladnu prašinu (na mjestu vodika) kako bi prikazao gdje bi zvijezde nastale da je tamo bilo nužnih sastojaka.

Galaksije su se u međuvremenu uspjele proširiti, ali ne putem stvaranja novih zvijezda, već spajanjem sa manjim galaksijama i sakupljanjem plinova.

svemirska čarolija

Prekrasan pogled u svemir: Ovo su neke od najljepših fotografija dubokog svemira koje je snimio Hubble

Pogledaj galeriju

Ova su otkrića potvrda zajedničkoj moći satelita Hubble i sustava teleskopa ALMA, odnosno Hubbleovoj aktivnosti desecima godina nakon lansiranja. S druge strane, ovakvi prizori podižu brojna pitanja: zašto je galaksija umrla tako brzo, što je uzrokovalo nestanak goriva - je li se plin zagrijalo, bio izbačen ili je bio brzo potrošen? Trebat će nam prilično puno  vemena da do tih odgovora dođemo.