ČUDA SVEMIRA

[FOTO] Hubble je uhvatio zanimljiv kozmički kadar: Tri spektakularne tvornice zvijezda

21.09.2021 u 10:23

Bionic
Reading

Na ovoj se fotografiji može vidjeti sustav od čak tri susjedne galaksije - također poznate kao NGC 5679. Ovi kozmički titani se, premda tako izgleda, međusobno ne prepliću, već nesmetano nastavljaju proizvoditi tisuće mladih zvijezda

Arp 274, više poznat pod nimalo popularnijim imenom NGC 5679, sustav je triju galaksija koje izgledaju kao da se djelomično prekrivaju, premda su u stvarnosti međusobno razmaknute. Spiralni oblici dviju od tri galaksija izgledaju netaknuto dok treća galaksija, koja se nalazi na lijevoj strani slike, ima nešto kompaktniju formu, no i dalje nastavlja proizvoditi zvijezde.

Ostale dvije, doduše, nastavljaju nesmetano proizvoditi nove zvijezde, što je vidljivo iz plavih 'čvorova' koji se razvlače niz 'ruke' galaksija na desnoj i male galaksije na lijevoj strani slike.

Najveći član trojca smješten je na sredini - riječ je o masivnoj galaksiji u zviježđu Djevice, udaljenoj 400 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje.

Za snimanje sustava Arp 274 NASA je iskoristila Hubbleovu širokokutnu planetarnu kameru 2, odnosno plavi, vidljivi i infracrveni filter koji izoliraju izbacivanje vodika. Boje koje vidimo prikazuju zanimljivu i složenu populaciju ovih galaksija - starije zvijezde sjaje žućkastim svjetlom, mlađe plave zvijezde nižu se na spiralnim galaktičkim rukama dok ružičaste maglice osvjetljavaju jaslice mladih zvijezda.

svemirska čarolija

Prekrasan pogled u svemir: Ovo su neke od najljepših fotografija dubokog svemira koje je snimio Hubble

Pogledaj galeriju