Stakrvind

[FOTO] Ikea ima pametni pročišćivač zraka koji izgleda kao - pomoćni stolić

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 03.08.2021 09:52
  • Objavljeno 03.08.2021 u 09:47
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: IKEA

Švedski proizvođač namještaja nastavlja predstavljati pametnu tehnologiju 'zamaskiranu' u prepoznatljive dijelove prosječnih domova

Premda postoji puno razloga za kupovinu pročišćivača zraka poput čišćeg zraka i borbe protiv alergija, preostaje nam pitanje treba li i taj uređaj biti 'pametan'? Cijene uređaja variraju od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna, uz beneficije poput ugrađenih pametnih asistenata, pristupu dodatnim podaccima i uređivanju rada. Ikein pristup ovom sektoru tržišta drži se njihovih prepoznatljivih obilježja: niskim cijena i minimalizma.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ikea

Njihov novi pročišćivač zraka pod imenom Stakrvind je model koji 'glumi' pomoći stolić (po cijeni od oko 1200 kuna), a dostupan će biti i u samostojećem obliku (oko 820 kuna). Za povezivanje Stakrvinda i ostalih pametnih uređaja trebat će vam i njihov bazni priključak za pametni dom. Uređajima se kontrolira pomoću Ikeine mobilne aplikacije i tipki.

Engadget naglašava da se u ovom cjenovnom razredu neće moći pronaći stvari koje susrećemo kod skupljih uređaja, već osnovne funkcije poput sustava trostrukog filtra. Prvi filtar dizajniran je da lovi veće nečistoće poput dlaka i prašine, drugi filtar lovi 99,5 posto manjih četica veličine manje od 2.5 mikrometara, dok najfiniji filtar lovi stvari poput prašine i polena, zagađivače poput formaldehida te za kraj - neugodne mirise.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: IKEA

Starkvind dolazi sa pet različitih brzina ventilatora koje se mogu podesiti na uređaju ili pomoću aplikacije IKEA Home u kombinaciji sa baznim priključkom za pametni dom TRÅDFRI. Riječ je o uređaju u obliku ovalne pločice koji služi kao most između vaših pametnih uređaja IKEA i vašeg telefona. Dok automatski rad koristi ugrađen senzor za automatsko podešavanje brzine ventilatora vi možete očitanja provjeriti unutar aplikacije.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: IKEA

Starkvind pročišćivač dostupan je u crnoj i bijeloj boji, dok pročišćivač u stoliću dolazi sa tamnim i svjetlim finišem. Oba uređaja doći će u Ikejine dućane tijekom listopada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!