pročišćavaju i zrak

Nesvakidašnje slušalice postale hit na internetu: Što kažete na ovaj 'dva u jednom' uradak iz Dysona?

30.03.2022 u 14:07

Bionic
Reading

Do danas sigurno niste vidjeli slušalice slične Dyson Zoneu - kombinaciji dva uređaja koji na neki način funkcioniraju u tandemu

Zagađenje zraka vrlo je ozbiljan problem koji na globalnoj razini, ako pitate WHO, utječe na devedeset posto ljudske populacije. Rješenje kompanije Dyson dolazi u obliku bizarne sprave koja podsjeća na masku za super zločince. Dyson Zone sastoji se od slušalica sa aktivnim poništavanjem zvuka kombiniranih sa pročišćivačem zraka. Riječ je o pravom uređaju, a ne konceptu - one dolaze od tvoraca bežičnog usisavača i ventilatora bez elisa.

Nešto divlje

Dyson Zone bi se lako mogao usporediti sa Teslinim Cybertruckom - oba proizvoda izgledaju kao nešto potpuno suludo, no iza svega se, ako odlučite prokopati, skriva neka logika i svrha. Dysonovi su inženjeri napravili preko 500 prototipa Zonea te u dizajn utrpali 30 godina iskustva u klimatizaciji, filtriranju i motorima. Dyson Zone sakuplja 99 posto čestica manjih od 0.1 mikrona (prašina, polen i bakterije) te usput filtrira plinove poput ugljičnog dioksida, sumpornog dioksida i ozona.

Kako ih nositi? Vrlo slično standardnom paru slušalica koje poništavaju buku - uz dodatak beskontaktne maske koja stoji ispred vaših ustiju.

'Dyson Zone pročišćava zrak koji dišete - u pokretu. Za razliku od higijenskih maski, uređaj služi kao izvor svježeg zraka bez dodirivanja lica i to uz pomoć filtra visokih performansi i dvije minijaturne pumpe za zrak' rekao je Jake Dyson, glavni inženjer u Dysonu. 'Nakon šest godina razvoja, radujemo se donošenju čistog zraka i čistog zvuka kamo god vi išli.'

Stvar je u detaljima

Koja je razlika u kvaliteti Dyson Zonea i Appleovih AirPodsa Max? Činjenica da vam kod Dysona pored ušiju cijelo vrijeme zuji ventilator. Proizvođač navodi da rješenje ovog problema dolazi u obliku aktivnog poništavanja buke koji reducira zujanje. Problem je, doduše, što isto ne vrijedi za sve ljude oko vas.

Makar slušalice nisu baš male, nisu teške koliko izgledaju, piše GQ. Težina je ravnomjerno raspoređena po glavi, a točke pritiska omekšavaju jastučići. Pročišćivač je posebno tanak i fleksibilan - čak ga možete povući s lica ako s nekim želite razgovarati.

Slušalice Dyson Zone bit će dostupne od jeseni 2022. Premda proizvođač još nije objavio cijenu, pretpostavljamo da se neće raditi o malom iznosu.