GEJMING

Fortnite izbačen iz Apple App Storea i Google Play Storea

14.08.2020 u 11:38

Bionic
Reading

Nakon što je Apple Epicovu igru nakon najnovije nadogradnje izbacio iz Apple Storea, Google je napravio istu stvar

Nakon što je Apple maknuo Fortnite iz svojeg online dućana, istu stvar je napravio Google. Razlog izbacivanja bila je nedavna nadogradnja kojom je Epic potiho htio zaobići propisani udio u naplati mikrotransakcija. Nadogradnja je Epicu omogućila naplatu mikrotransakcija direktno kroz svoj dućan umjesto posredstvom Applea ili Googlea.

Nakon što je nadogradnja stigla, krenuo je cirkus: Apple je izbacio Fortnite s App Storea, Epic je tužio Apple i napravio animaciju u kojoj se izruguje ikoničkoj Apple reklami 1984, nakon čega je Google odlučio slijediti Appleove korake i izaciti Fortnite iz svojeg Play Storea.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Epic

Googleov potez, kao i Appleov, temelji se na pravilu prema kojem sve aplikacije moraju koristiti Googleov sustav za mikrotransakcije. Premda je Play Store nešto popustljiviji od Apple po pitanju mikrotransakcija, Google je vrlo ozbiljan kada je riječ o igrama. 'Developeri koji nude proizvode unutar igara skinutih na Google Playju ili pružaju pristup igru moraju koristiti Google Playjev sustav naplate kao metodu plaćanja'. Googleov sustav, podsjetimo, naplaćuje 30 posto po transakciji, kao što to radi i Apple.

Epicova nadogradnja napravljena je da zaobiđe to pravilo, a Googleova reakcija je, kao i Appleova, temeljena na istom prigovoru. Jedina razlika je što je Googleu trebalo malo više vremena da sprovede blokadu.

Googleov glasnogovornik je u razgovoru za The Verge naglasio da je Android otvoreni ekosustav koji dozvoljava više dućana te da pravila Google Playja moraju vrijediti za sve. Kompanija nema problem sa drugim dućanima niti distribucijom koju je odlučio koristiti Epic, no pravila za mikrotransakcije vrijede za svakog.

Za razliku od situacije s iPhoneom, Fortnite je i dalje moguće instalirati na Android. Epic otvoreno poziva korisnike na svoj dućan gdje mogu skinuti Fortnite putem Epic Games aplikacije ili Samsung Galaxy Storea. Apple je puno strožiji po tom pitanju te inzistira da se zbog sigurnosnih razloga sav softver na mobilnim uređajima instalira isključivo putem njihovog dućana.

Epic inače ima dugu povijest prepiranja sa Googleom oko pravila Play Storea. Kompanija je u kolovozu 2018. povukla Fortnite iz Google Play Storea te ga počela distribuirati izravno (Android za razliku od iOS-a dozvoljava instalaciju vanjskih datoteka, premda pri instalaciji upozorava na potencijalne rizike).

18 mjeseci kasnije Epic je kapitulirao te dozvolio dolazak Fortnitea na Play Store i to bez negativne retorike. Popularne aplikacije poput Fortnitea imaju potencijal smanjiti centraliziranost dućana za mobilne aplikacije na Androidu te možda čak povećati fragmetaciju, no Google Play Store je u načelu glavno mjesto na koje korisnici odlaze po aplikacije.