ČUDA TEHNOLOGIJE

Ford ima pametnu jaknu za bicikliste koja na leđima iscrtava - emotikone

07.02.2020 u 13:49

Bionic
Reading

Kako bi osvijestio vozače o poštivanju prava biciklista, Ford je predstavio konceptnu jaknu kojom uz pomoć matrice LED svjetala ostalim sudionicima u prometu možete elegantno pokazati koliko vas točno živciraju

Ford je predstavio rješenje koje bi moglo oduševiti sve živčane bicikliste: jakna s emotikonima. Konceptni pametni odjevni predmet predstavljen je u sklopu 'Share the Road' kampanje kojom se nastoji povećati sigurnost biciklista, izvještava The Verge.

Europska podružnica poznatog proizvođača automobila predstavila je biciklističku jaknu s LED prikazom na leđima koji može prikazati različite emotikone i telegrafirati raspoloženje samog biciklista. Primjerice, smajlić znači da je sve super, namršteno lice znači da sve nije super i tako dalje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ford

Naravno, primjena jakne seže dalje - ona prikazuje smjer u kojem biciklist skreće ili znak upozorenja ako mu je, na primjer, pukla zračnica gume.

'Emotikoni su postali fundamentalni dio načina na koji komuniciramo' rekao je linguist Neil Cohn te nastavio 'Koristimo ih da prenesemo izraze lica, humor ili sarkazam - oni su postali integralnim dijelom naše sposobnosti osobnog izražavanja. Pametna jakna je napravljena u suradnji s Fordovom Share The Roads kampanjom i biciklistima pomaže da izraze osjećaje tijekom vožnje.' Ford je pri razvoju ove zanimljive pametne jakne surađivao s biciklistima i industrijskim dizajnerima iz Designworksa.

Kada stiže i koliko košta?

Ako vam se sviđa ovaj koncept i sebe zamišljate kako pasivno-agresivno šaljete emotikone svim drznicima koji vam oduzimaju prednost, morat ćete se malo strpiti. Riječ je o konceptnom rješenju kojeg Ford još nije odlučio donijeti na tržište.