stiže najesen

Firefox se napokon sjetio dodati značajku koju čekamo već neko vrijeme

  • Autor: Lucija Adžić
  • Zadnja izmjena 24.07.2018 09:42
  • Objavljeno 24.07.2018 u 09:41
firefox

firefox

Izvor: Screenshot / Autor: Mozilla

Mozilla je na svoju nestabilnu platformu za testiranje pustila značajku koju su predugo čekali svi korisnici njenog preglednika. Drugi preglednici već odavno bolokiraju automatsku reprodukciju videozapisa, no Firefox je još nema

Iako Google Chrome, Microsoft Edge i Appleov Safari već imaju opciju za isključivanje zvuka na web stranicama koje sadrže videozapise s automatskom reprodukcijom, Firefoxu je dugo trebalo da i samu usvoji tu praksu.

Mozilla je ranije ove godine obećala dodati ovu značajku u svoj preglednik i tada su poručili: 'Firefox će korisnicima omogućiti zaustavljanje automatske reprodukcije videozapisa koji neće utjecati na funkcioniranje tih web stranica'.

Tvrtka je sada potvrdila da su uključili značajku, doduše još uvijek u eksperimentalnoj verziji, na najnoviju verziju preglednika Firefox Nightly Edition (inačica 63.0a1). Riječ je o Mozillinoj 'nestabilnoj platformi za testiranje i razvoj' koja korisnicima omogućuje kontrolu nad automatskim videozapisima.

Nova značajka prikazuje se kao skočna obavijest ispod adresne trake, ali samo ako web mjesto reproducira zvuk neposredno nakon učitavanja. Obavijest se neće prikazati ako korisnik sam klikne na gumb za reprodukciju nekog drugog videozapisa na stranici.

TEHNO SAVJETI

Želite bolji Firefox? Isprobajte ove dodatke

Pogledaj galeriju
6

Osim toga, nova značajka popraćena je promjenom u odjeljku Postavke preglednika Firefox. Korisnici koji ne žele automatsku reprodukciju zvuka, mogu blokirati zvuk na svim stranicama koje se koriste tim oblicima privlačenja pažnje ili odabrati prikazivanje obavijesti za pojedine web stranice. Ako im takva reprodukcija ipak ne smeta, moguće je poništiti stare postavke.

Premda je Firefox polako gradio ovaj alat, testna verzija značajke ulijeva nadu da će cijele web stranice uskoro biti tiše. Iako je još u eksperimentalnim fazama, čini se da je integracija nove opcije već na rasporedu. Svi korisnici Firefoxa trebali bi ju moći pronaći na verziji 63 koju očekujemo krajem listopada, piše TechRadar.

  • +6
  • +3

Mozilla Firefox Quantum

Izvor: Screenshot / Autor: Damir Rukavina

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!