DAVID I GOLIJAT

Može li Firefox Quantum isprašiti kolosalni Chrome?

29.11.2017 u 09:40

Bionic
Reading

Mozilla je nakon dugo najavljivanja i beta testiranja konačno izdala svoj preglednik koji, barem prema njima, rastura ultra-popularni Chrome u svakom zamislivom pogledu

Quantum je prvi Mozillin web preglednik temeljen na arhitekturi glavnog konkurenta iz Googlea. Zahvaljujući dramatičnim promjenama, novo čudo tvoraca Firefoxa napravljeno je za ultimativni povratak svih odbjeglih sinova i kćeri koje su usred nestašice boljeg rješenja posegnuli za Googleom kojemu se sve više zamjera navala na osobne informacije korisnika.

Brzina i cijena

Google je naime u prikupljanju informacija otišao tako daleko da i famoznom 'inkognito modu' podari dozu privatnosti javnog WC-a sa staklenim zidovima. Dakle apsolutno sve što radite i dalje se, s izuzetkom povijesti pregledavanja i automatskog ispunjavanja formulara, bilježi i šalje Googleu koji to opet prodaje marketinškim kompanijama.

Smatramo da je pošteno istaknuti da sav komfor brzog surfanja i pretraživanja plaćamo osobnim informacijama, no to je već dio druge teme. Poanta je sljedeća: dolazak Mozilla Firefoxa znači da biste, ako cijenite privatnost, dobro trebali razmisliti o selidbi iz Chromea.

Tko je brži?

Prije nego što zatvorite karticu i mahnito odsurfate do Mozilline stranice, predlažemo da uzmete u obzir nekoliko predostrožnosti.

Za početak, prijelaz iz Chromea kojeg statistički koristi šest od deset korisnika računala, na Quantum kojeg koristi onaj jedan – nije bolan kao što je bio nekad. Zahvaljujući selibi Mozille na Chromium arhitekturu, procedura je super-lagana (samo izaberete iz kojeg preglednika želite povući podatke, stisnete OK i ostatak je povijest), no i dalje zahtjeva razinu predostrožnosti ako koristite neka složenija web sučelja, CMS-ove ili sofisticirane pluginove.

Drugo, Mozilla je prema svim dosadašnjim usporednim testovima sporija od Chromea. Da, Quantum zbilja je brži od prošlog Firefoxa, no sama činjenica da je uz njega surfanje brže, ne znači da je najbrži preglednik interneta. Dobra strana priče je što se radi o statistički sporijem radu. U praksi oba preglednika rade jako, jako brzo.

Sve po vašem ukusu

Također, ako ste tip korisnika koji sve elemente preglednika treba porazbacati po svojem osobnom ukusu, pa čak i promijeniti fontove na određenim web stranicama – u Quantumu ćete pronaći svoj dom.  Mozilline aplikacije oduvijek su bile hvaljene zbog susretljivosti i podesivih značajki, a novi preglednik nije izuzetak.

Najbitnija značajka ovog preglednika, doduše, ne leži u podesivom sučelju. Mozilla je oduvijek zagovarala korisničku privatnost, a to se vidi i kod Quantuma. Preglednik, naime, skriva tragove vašeg surfanja te onemogućuje reklamnim kompanijama da vas zahvaljujući kolačićima zatrpavaju reklamama. Sve što vam realno treba je dobar plugin za suzbijanje reklama i na miru ste do daljnjega.

Instalirati ili ne?

Mozillin Firefox Quantum odlikuju elegancija, preglednost i čisti dizajn. Riječ je o pregledniku koji, makar ne doseže brzinu Googleovog Chromea, svoje najjače adute nudi korisnicima kojima je zbilja dosta marketinške špijunaže njihovih svakodnevnih internetskih navika.

  • +6
Mozilla Firefox Quantum Izvor: Screenshot / Autor: Damir Rukavina