SLIČNO FLIPBOARDU

Facebook u veljači pokreće aplikaciju 'Paper'

30.01.2014 u 18:02

Bionic
Reading

Nedugo nakon objave financijskih podataka za posljednji kvartal 2013. počele su kružiti informacije kako Facebook planira još mobilnih aplikacija kojima bi svijet te društvene mreže postao atraktivniji. Potvrda glasina stigla je gotovo odmah, a kompanija je otkrila aplikaciju 'Paper'

Paper je svojevrsna konkurencija određenim aplikacijama poput popularnog Flipboarda. Riječ je o softveru koji svaki korisnik prilagođava svojim potrebama, a u suštini je riječ o prikazu novosti i fotografija s dizajnom časopisa.

Facebookov Paper nije tek 'news' aplikacija, kako bi se dalo naslutiti na prvi pogled:

Otkrivanjem aplikacije 'Paper', Facebook zapravo nastavlja priču o redizajnu koji mnoge korisnike nikad nije ugledao još otkad je najavljen u ožujku 2013. Po svemu sudeći, korisnici su smanjili interakcije na novom dizajnu i kompanija se odlučila prekinuti rollout i fokusirati na elemente sučelja koji su bili pozitivno ocijenjeni. Neke od njih lako je prepoznati u novoj aplikaciji, no ne tiču se News Feeda koje Facebook trenutačno ima na tabletima ili čak stolnim računalima.


Paper je, dakle, aplikacija koja preuzima sadržaj s korisnikova News Feeda i pretvara ga u lijepo dizajnirane kartice kroz koje se mogu vidjeti detalji, ali i slati poruke na tu društvenu mrežu. Posebno je zanimljivo to da se aplikacija u potpunosti oslanja na upravljanje sučeljem bez virtualnih dugmića (ili bilo kakvih drugih 'suvišnih elemenata' koji 'kvare' sam sadržaj). U skladu s time, aplikacija će barem u početku biti bez oglasa, no postoji jedna bitna prepreka - u njezinoj dostupnosti.

Kompanija je najavila dostupnost Papera već početkom veljače, a za početak će biti ograničen samo na područje SAD-a te Appleovu mobilnu platformu iOS (i to isključivo za iPhone). Ostaje tek nada da će biti manje kiše u Facebooku te da će barem neki od ovih pokusa doživjeti globalne varijante. Možda na red konačno stigne i redizajniranje News Feeda