KREĆE LAVINA

Facebook na burzi od 18. svibnja

02.05.2012 u 10:16

Bionic
Reading

Predstavljanje javne ponude dionica - najiščekivanije još od Googleovog IPO-a 2004. godine - predvodit će Mark Zuckerberg osobno

Facebookove dionice naći će se na američkom tržištu kapitala u petak, 18. svibnja. Predstavljanje javne ponude dionica krenut će u ponedjeljak, 7. svibnja, a predvodit će ga Mark Zuckerberg osobno.

Osam godina stara društvena mreža, sa 900 milijuna korisnika diljem svijeta, nada se prikupiti pet milijardi dolara (oko 28,5 milijardi kuna) i postići tržišnu vrijednost od 100 milijardi dolara (oko 570 milijardi kuna).

Očekivalo se da se, piše The Guardian, Zuckerberg neće pridružiti izvršnoj direktorici Sheryl Sandberg i glavnom financijašu Davidu Ebersmanu tijekom predstavljanja javne ponude dionica i vizije budućeg razvoja kompanije.

Takva predstavljanja obično traju tjedan do dva. Prilika su da se ulagačka javnost - ponajprije veliki institucionalni investitori - pobliže upoznaju s upravom tvrtke koja uvrštava dionice na burzu i procijene koliko su im razvojni planovi realno izvedivi. Prođu li iznimno dobro, moguće je da trgovanje dionicama počne i koji dan ranije od najavljenog datuma.

Zuckerbergovo uključivanje u taj proces moglo bi imati značajan utjecaj na ishod IPO-a - na cijenu dionice i iznos koji će biti prikupljen njihovom prodajom, odnosno zaradu. Koliko god zaradio, Zuckerberg će i dalje držati uzde Facebooka u rukama, budući će većinski dio upravljačkih prava ostati u njegovom vlasništvu.

Facebook i dalje privlači pažnju ulagača, iako je razočarao rezultatima poslovanja tijekom prvog tromjesečja, pa i potakao pitanja koliko dugo može održati vrtoglavi rast.

Zbog nedavnih akvizicija Instagrama i patenata, za koje je izdvojeno gotovo dvije milijarde dolara (oko 11,4 milijarde kuna), nagađalo se kako bi IPO mogao biti odgođen za do mjesec dana. Ipak, čini se da su Facebook i američki regulatori brzo obavili dodatni posao, pa bi javna ponuda dionica mogla krenuti manje-više prema planu.