ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Facebook je opet prikupljao vaše podatke bez dozvole. Slučajno, kažu

18.04.2019 u 10:11

Bionic
Reading

U najvećoj društvenoj mreži svijeta su zadnjih mjeseci zaredali s incidentima kojima krše privatnost korisnika

Facebook se ponovno našao u nezgodnoj situaciji: moraju objasniti kako su i zašto na web postavili bazu s 1,5 milijuna podataka o e-pošti svojih korisnika.

'Kolekcija' je prikupljana tijekom zadnje dvije godine i to, tvrde u najvećoj društvenoj mreži svijeta, ne namjerno Otkriveni su nakon što su u Business Insideru primijetili kako u nekim slučajevima pri registriranju u Facebook korisnici moraju potvrditi svoj identitet unošenjem lozinke. Ako biste to učinili pojavila bi se poruka prema kojoj je Facebook preuzeo popis vaših kontakata, bez prethodnog zahtjeva i vaše dozvole.

TEHNO SAVJETI

Sumnjate kako vam netko krade Wi-Fi? Evo kako ćete provjeriti i riješiti se uljeza

Pogledaj galeriju

Nije službeno potvrđeno koliko točno kontakata je tako završilo na Facebookovim web poslužiteljima, ali ako pretpostavimo da ih je bilo tek 50 po jednoj prijavi, to bi značilo 75 milijuna kontakata.

Facebook je tijekom prošlog mjeseca prestao nuditi potvrdu korisničkog računa putem e-pošte prilikom prvog prijavljivanja u Facebook. Priopćili su javnosti kako su sporni podaci o kontaktima - njih do 1,5 milijun - slučajno završili na njihovim web poslužiteljima te kako ti podaci nisu bili podijeljeni s trećim stranama. Trenutno ih brišu sa svojih web poslužitelja, dodali su, a popravili su i problem zbog kojeg je do incidenta došlo.

U Facebooku su zadnjih mjeseci zaredali s incidentima kojima krše privatnost korisnika. Prije nekoliko tjedana otkriveno je kako su podaci više od pola milijarde njihovih korisnika bili javno dostupni na Amazonovim web poslužiteljima putem vanjskih aplikacija, u ožujku smo doznali kako su lozinke pohranjivali u običnom tekstualnom formatu, a u prosincu prošle godine otkriven je računalni bug koji je pružao uvid vanjskim aplikacijama u fotografije do 6,8 milijuna korisnika Facebooka.

Sve to povrh skandala s tvrtkom Cambridge Analytica, u sklopu kojeg su podaci desetaka milijuna korisnika Facebooka bili prikupljani i korišteni u političke svrhe, piše Digital Trends.