Novi skandal

Mijenjajte lozinke na Facebooku, nećete vjerovati gdje su ih čuvali

22.03.2019 u 08:55

Bionic
Reading

Facebook je priznao da je lozinke stotina milijuna korisnika Facebooka pohranio u običnom tekst formatu. I mada su ove lozinke bile vidljive samo zaposlenicima Facebooka, ovo je još jedan primjer slabe sigurnosti unutar najveće društvene mreže na svijetu.

Ovo su doista užasna vremena za Facebook, ali i njihove korisnike. Sjetimo se samo skandala s Cambridge Analyticom, širenja lažnih vijesti i oglasnih kampanja koje su utjecale na izbore. Tu je i hakerski skandal kojim je pogođeno 50 milijuna korisnika, baš kao i bug kojima su javnima postale privatne fotografije skoro sedam milijun korisnika.

A sada, nakon svega, saznaje se i da Facebook lozinke pohranjuje u najobičnijem tekstu, kao da su recepti.

Facebook je u svom blogu priznao da su 'neke korisničke lozinke pohranjene u čitljivom formatu unutar naših internih sustava za pohranu podataka'. A kad se kaže 'neki', misli se na stotine milijuna korisnika Facebooka.

Podatke je moglo čitati 20.000 zaposlenika Facebooka

Krebs on Security, koji je prvi objavio priču, spominje brojku 'između 200 i 600 milijuna korisnika Facebooka'. Te podatke moglo je pretraživati ​​više od 20.000 Facebookovih zaposlenika. A to nije nimalo smiješno.

Facebook kaže da je 'riješio ova pitanja' te da će 'obavijestiti sve čije su lozinke pohranjene na taj način'. Ova društvena mreža također tvrdi da je dosad nije pronašla nikakve dokaze da je te podatke netko interno zlostavljao ili im nepropisno pristupao.

Štoviše, Facebook je jasno stavio do znanja da inače izbjegava lozinke pohranjivati na ovakav način. Zašto to ovaj put nije bio slučaj, i zašto su stotine milijuna korisničkih lozinki izložene opasnosti, to nisu objasnili.

  • +5
Iznenađujući načini na koje vas Facebook prati Izvor: Creative Commons / Autor: CC

Promjena lozinke ili napuštanje društvene mreže

Je li vrijeme za brisanje Facebook? Ako ste i vi pogođeni ovim skandalom, Facebook predlaže da promijenite lozinku i razmislite o omogućavanju dvostruke autentifikacije. Postoji još jedan način trajnog rješenja problema - definitivno i trajno brisanje Facebook računa.

Ovaj sigurnosni problem posebno je teško pogodio korisnike usluge Facebook Lite, koji oni čine većinu pogođenih korisnika.