ŽELE NAM ZAVIRITI U GLAVU

Facebook financira razvoj čitača mozga, trebamo li biti zabrinuti?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 31.07.2019 12:59
  • Objavljeno 31.07.2019 u 12:59
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Čini se kako je stiglo vrijeme za postavljanje pravila o tome kako se podatke iz mozga može prikupljati, pohranjivati i koristiti

Prije nešto više od dvije godine iz Facebooka je stigla najava kako žele izraditi traku za glavu koja bi ljudima omogućila tipkanje mislima brzinom od sto riječi u minuti. Zanima vas koliko su daleko odmakli? Pa, upravo se spremaju financirati opsežno sveučilišno istraživanje na dobrovoljcima.

Istraživači su razvili uređaje koji mogu otkriti što ljudi žele reći analizirajući signale koje odašilje njihov mozak. Projekt je zanimljiv ne samo zbog toga što bi mogao iznjedriti nosivi uređaj kojim bi upravljali mozgom, već i zato što je riječ o ranom primjeru velike tehnološke tvrtke uključene u pribavljanje podataka izravno iz ljudskih glava.

Zvuči kao da je već stiglo vrijeme za postavljanje pravila o tome kako se podatke iz mozgova može prikupljati, pohranjivati i koristiti.

Istraživanje na dobrovoljcima

U članku objavljenom u časopisu Nature Communications tim s Kalifornijskog sveučilišta predvođen Edwardom Changom opisao je kako su postavili ploče elektroda (zovu ih ECoG) izravno na mozgove dobrovoljaca. To im je omogućilo da u stvarnom vremenu prate kako tri ispitanika slušaju unaprijed pripremljena pitanja i daju na njih jednostavne odgovore. Dobrovoljci su prošli operativne zahvate na mozgu zbog epilepsije.

FUTURIZAM

Ovo nam Bill Gates predviđa u idućih deset godina

Pogledaj galeriju
5

Tako su ih, primjerice, pitali 'Na skali od 0 do 10, koliko boli trenutno osjećate?' Sustav je mogao otkriti i pitanje i odgovor previše dobro kako bi se to moglo pripisati pukome slučaju. Drugim pitanjem htjelo se znati koji glazbeni instrument više vole. Na raspolaganju su bili odgovori 'glasovir' i 'violina'.

Istraživanje će biti nastavljeno uz financiranje Facebooka, s ciljem povrata mogućnosti komunikacije osobama s govornim manama. Ali, u Facebooku također žele razviti nosive uređaje koji će omogućiti upravljanje glazbom ili interakciju u virtualnoj stvarnosti mislima.

U tu svrhu također financiraju razvoj sustava koji prate rad mozga izvan lubanje, koristeći optička vlakna ili lasere za mjerenje promjena u tijeku krvi, slično kao u stroju za magnetnu rezonancu. Obrasci tijeka krvi predstavljaju tek manji dio svega što se odvija u mozgu, ali možda mogu biti dovoljni za postavljanje razlikovanja između ograničenih nizova naloga.

Prototip takvog prijenosnog sustava trebao bi biti predstavljen do kraja ove godine. Zasad još nije poznato za što bi sve mogao biti sposoban, kao i koje će tehnologije koristiti.

Ljudski mozak sve zanimljiviji tehnološkim tvrtkama

Istraživanje razvoja sučelja ljudskog mozga i računala u usponu je otkad su se u njega upustile velike i bogate tehnološke tvrtke. Prije par tjedana iz Neuralinka, tvrtke Elona Muska, objavili su kako se nadaju ugraditi elektrode u mozgove paraliziranih dobrovoljaca tijekom iduće dvije godine.

Ipak, postavlja se pitanje možemo li doista vjerovati tim tvrtkama kako bi ih tek tako pustili u prčkanje po našim mozgovima. Primjerice, samo tijekom prošlog mjeseca Facebook je dobio globu od pet milijardi američkih dolara zbog zavaravanja korisnika oko načina na koji su njihove osobne informacije korištene.

Problem je, naravno, u obilju podataka koje bi uređaj čiji razvoj Facebook financira mogao prikupljati izvan opsega predviđenog inicijalnim istraživanjem. Kako reagiraju na objave na toj društvenoj mreži, recimo.

U Facebooku tvrde kako će svi podaci prikupljeni ovim konkretnim istraživanjem ostati na sveučilištu, ali kako će ih zaposlenici te tvrtke moći analizirati tamo.

Nije poznato s koliko novca će Facebook financirati istraživanje, kao ni koliko su dobrovoljci upućeni u ulogu koju ta tvrtka ima u njemu, piše MIT Technology Review.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!