ILI BESPLATNO

Evo kako ćete jeftino poboljšati rad svog starog računala

21.03.2015 u 07:54

Bionic
Reading

Je li moguće staru limenu kutiju dovesti do nečeg boljeg uz što manje investicija? Najbolja opcija u svijetu računala je kupovina novih komponenti, no uz taj divan miris svježe elektronike valja se pozdraviti i sa solidnim iznosom s bankovnog računa. Brad Chacos s PC Worlda pruža nekoliko savjeta kako 'starog konja vratiti u život' uz minimalne investicije

Chacos savjetuje početi s jednostavnim stvarima kod sporog računala. To znači pogledati koliko programa i servisa je pokrenuto s računalom pri podizanju sustava, a najjednostavniji način za to je otvoriti MSConfig (Start > otipkati msconfig i aktivirati alat na Windows 7) ili pogledati Startup polje u Task Manageru Windows 8.x sustava.

Pri odabiru programa koji će ostati aktivirani valja obratiti pažnju na one koji su bitni za sustav (poput antivirusa, ako ga se koristi). Zašto bi pri paljenju računala Steam ili Adobe Reader usporavali rad u prvi minutama kada ih je vrlo lako pokrenuti po potrebi? Takve programe se slobodno može ukloniti.


Što su diskovi puniji, sustav postaje sve sporiji, posebno kada je riječ o računalima koja se nisu održavala neko vrijeme već je na njih tek gomilan sadržaj. Valja pronaći sav bloatware, instalirati programe za pomoć u tom te osigurati se da na računalu nema malicioznog sadržaja. Korisnici Windows XP sustava na starijim diskovima bi poboljšanje performansi mogli primijetiti i nakon defragmentacije diska, dok se u slučaju modernijih OS-ova stvar odrađuje automatski.

Grijanje starijih komponenti u računalu zna biti uzrokom usporavanja pa je poželjno barem jednom godišnje očistiti računalo od prašine iznutra. Valja biti vrlo pažljiv oko čišćenja elektroničkih komponenti, posebno ako se prašina 'zapržila' na njima.

Naravno, tu je i nuklearna opcija, praktički potrebna za 'normalno' izvođenje starijih verzija operativnih sustava - reinstalacija svega, piše Chacos. Druga opcija je instalacija kakvog lakšeg OS-a, poput kakve jednostavne Linux distribucije. Windows XP bi valjalo zaobilaziti, barem radi sigurnosnog aspekta...

Uobičajeni savjet je kupovina SSD pogona. Ipak, valja imati na umu da starija računala ne mogu iskoristiti punu brzinu najmodernijih SSD rješenja pa je potpuno suvišno ulagati mnoštvo novca u najnovije i najbrže. SSD pogone od 120GB je moguće nabaviti već za cca 400 kuna, što je donedavno bilo nezamislivo. Bilo kako bilo, riječ je o vrlo isplativom načinu ubrzavanja računala.

Chacos piše i o nadogradnji grafičke kartice, no kad je riječ o starijim limenim kutijama na to se obično može zaboraviti zbog nekompatibilnosti. Doduše, uvijek se može potražiti kakva brža, ali polovna komponenta preko oglasnika. Slična stvar vrijedi i za radnu memoriju. Naravno, valja imati na umu da sve ove opcije mogu dovesti samo do vrlo ograničenog poboljšanja u radu računala, ovisno od sustava do sustava.