Nevjerojatan video

Evo kakav bi nam bio pogled sa Zemlje da oko nje umjesto Mjeseca kruže drugi planeti

13.11.2019 u 10:04

Bionic
Reading

Dakako da se nikad nećete probuditi usred noći i ugledati ogromni Jupiter koji prekriva nebo. No dvije fantastične animacije pokazuju kako bi to izgledalo da se kojim čudom dogodi

Amaterski astronom Nicholas Holmes objavljuje video uratke o svemiru na svom YouTube kanalu Yeti Dynamics. Jedna od njegovih kreacija, prvi put objavljena još 2013. godine, pokazuje kako bi izgledalo kad bi planeti Sunčevog sustava kružili oko Zemlje na Mjesečevoj udaljenosti. Drugi video prikazuje isti scenarij, niz planeta iznad gradske ulice, ali noću.

Holmes je snimio nekoliko slika neba iznad Huntsvillea u Alabami i potom Mjesec zamijenio drugim planetima pomoću softvera 3ds Max.

Evo kako bi to izgledalo kad bi umjesto Mjeseca na nebu iznad Zemlje sjajili drugi planeti Izvor: Društvene mreže / Autor: yeti dynamics

James O'Donoghue iz japanske svemirske agencije JAXA kaže da su odnosi između planeta točno izračunati. Pažljivim promatranjem mogu se uočiti i četiri velika Jupiterova mjeseca: Io, Europa, Ganymede i Callisto. A kad se na nebu pojavi Saturn, vidljiv je i njegov mjesec Tethys kako klizi uz prstenove.

U video zapisu nema Merkura. To je zato što je tek malo veći od našeg Mjeseca.

Evo kako bi izgledalo noćno nebo kad bi se oko Zemlje vrtili drugi planeti Izvor: Društvene mreže / Autor: yeti dynamics

Nije sve u Holmesovim videozapisima sasvim točno. Količina Sunčeve svjetlosti koja obasjava planetima ne odgovara stvarnosti. Planeti se ne naginju pod točnim kutevima i ne rotiraju se pravilnim brzinama.

Naravno, kad bi se ovi planeti doista toliko približili Zemlji, stvari bi poprimile drugačiji tok. Kad bi Jupiter, Saturn, Uran ili Neptun stali na mjesto Mjeseca, i sama bi Zemlja postala jedan od satelita. Kako bi to točno izgledalo, dovoljno je pogledati Jupiterov mjesec Io, piše Business Insider.