VIŠE LOKACIJA

Evo gdje će komercijalne letjelice sletjeti na Mjesec

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 10.06.2019 15:52
  • Objavljeno 10.06.2019 u 15:52
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Američka svemirska agencija NASA odabrala je prve tvrtke koje će prevesti njene instrumente na Mjesec u sklopu programa 'Artemis'. Taj odabir daje naslutiti gdje će se letjelice spustiti na površinu prvog nam svemirskog susjeda

U NASA-i su angažirali tvrtke Astrobotic, Intuitive Machines i Orbit Beyond za prijevoz prve runde opreme za znanstvene i tehnološke opreme na Mjesecu u sklopu ambicioznog projekta 'Artemis', čiji je cilj spustiti ljudsku posadu na južni pol tog nebeskog tijela tijekom 2024. godine.

Ali, niti jedna od tri letjelice spomenutih tvrtki neće završiti u tom dijelu Mjeseca. Sve tri tvrtke ciljaju slijetanje u sjevernoj polutci bliže strane Mjeseca, točnije područja u kojima je lava nekoć davno napunila kratere. Što je teren ravniji, to su veći izgledi kako će slijetanje proći u redu, umjesto da se letjelica destabilizira udarom u stijenu.

ASTRONOMIJA

Zašto je Mars toliko negostoljubiv i kakvi nas izazovi tamo čekaju?

Pogledaj galeriju
6

U Astroboticu su odabrali Lacus Mortis, dijelom zato što znanstvenike zanima što će sve pronaći u ozbližnjoj jami. U toj tvrtci ne namjeravaju ograničiti potencijalna sletišta samo na to područje, već namjeravaju svojom svemirskom letjelicom doći do bilo kojeg dijela Mjeseca.

U Orbit Beyondu ciljaju na dva kilometra dugo sletište elipsoidnog oblika u blizini Mare Imbrium, pored malog kratera Annegrit, grebena Dorsum Zirkel i planine Mons La Hire, dok u Intuitive Machines još biraju između potencijalnih lokacija u Oceanus Procellarum i Mare Serenitatis.

Uz lokaciju, za potonju tvrtku važan čimbenik je i vrijeme slijetanja, zato što je njihova letjelica na solarni pogon pa će nastojati spustiti se kad je na Mjesecu jutro. Mjesečev dan i noć traju po 14 dana svaki.

Sve navedene lokacije su na bližoj strani Mjeseca. Dosad je jedino kineski rover Chang'e 4 sletio na njegovu dalju stranu. Također izbjegavaju i područja u blizini polova, ispod kojih ima zaliha vodenog leda. Iako bi led mogao poslužiti za izradu goriva za povratak letjelica na Zemlju, što bi značajno snizilo troškove misija, ti dijelovi Mjeseca predstavljaju veći izazov za slijetanje od onih na ekvatoru.

Među znanstvenom opremom koja će na Mjesec u sklopu programa 'Artemis' bit će uređaji za ispitavanje magnetnog polja, egzosfere, sastava površine tla i samog postupka slijetanja. Bit će postavljene i solarne ploče, kao i navigacijski far, piše Space.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!