NOVO ISTRAŽIVANJE

Europljani i dalje sumnjičavi prema AI-ju, no prigrlili su jedan segment

16.10.2023 u 08:52

Bionic
Reading

Centar za upravljanje promjenama (CGC) Sveučilišta IE u Španjolskoj objavio je svoje godišnje izvješće European Tech Insights, u kojem otkriva stavove britanskih i građana EU-a prema tehnologiji i pitanjima vezanim uz umjetnu inteligenciju. Ovo istraživanje otkriva da 68 posto Europljana (EU i Ujedinjeno Kraljevstvo) želi državna ograničenja AI-ja kako bi se zaštitila radna mjesta

U tehnološkom krajoliku koji se ubrzano razvija stavovi EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva o raznim temama povezanim s tehnologijom došli su u središte pažnje.

Podaci pokazuju da Europa u velikoj mjeri podržava uključenost britanske vlade i EU-a u provedbu tehnološke regulative:

  • 44 posto Europljana vjeruje Europskoj uniji više nego svojim zemljama u pogledu reguliranja umjetne inteligencije (AI)
  • Ujedinjeno Kraljevstvo je jedina zemlja u kojoj većina (51 posto) vjeruje svojoj vladi više nego EU u regulaciji umjetne inteligencije. Unatoč tome, četvrtina (25 posto) Britanaca radije bi imala nadzor EU-a.

Prioriteti britanskih i europskih građana postaju vidljivi u ovom izvješću jer naglašavaju sigurnost u odnosu na privatnost podataka, iako postoji rodni disparitet u nalazima.

  • Većina Britanaca i stanovnika EU-a (60 posto) voljna je odreći se svojih prava na privatnost dijeleći podatke s tvrtkama i vladama u borbi protiv globalnih prijetnji kao što su teroristički napadi ili pokušaji hakiranja.
  • Nadalje, Italija (53 posto) i Estonija (52 posto) jedine su zemlje u kojima samo neznatna većina njihovih građana odbija dijeliti osobne podatke u borbi protiv globalnih prijetnji.
  • Žene više oklijevaju dijeliti svoje osobne podatke u usporedbi s muškarcima (55 posto u odnosu na 65 posto).

Izvješće također razmatra stavove o korištenju umjetne inteligencije za medicinske dijagnoze, kibernetička poboljšanja i 'uređivanje' gena.

  • Osamnaest posto Britanaca i stanovnika EU-a više bi vjerovalo analitičkoj dijagnozi sustava umjetne inteligencije nego opservacijskoj dijagnozi ljudskog liječnika. Taj se postotak povećava na 27 posto u Švedskoj i 25 posto u Rumunjskoj.
  • Većina stanovnika EU-a i Britanaca (58 posto) vjeruje da će tehnologija za uređivanje gena biti pozitivna za čovječanstvo i donijeti pozitivne rezultate.
  • Trećina građana kontinenta (34 posto) bila bi voljna dobiti moždani implantat za povećanje kognitivnih sposobnosti, što doseže gotovo polovicu stanovništva u Švedskoj (49 posto), Poljskoj (47 posto) i Rumunjskoj (46 posto).
  • +2
TikTok Izvor: Profimedia / Autor: Boumen Japet / Alamy / Alamy / Profimedia

Izvješće također otkriva odgovore Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a na nedavno upozorenje EU-a prilikom korištenja TikToka zbog problema s privatnošću:

  • Trećina građana EU-a i UK-a (33 posto) voljna je nastaviti koristiti aplikacije koje mogu predstavljati rizik za njihovu privatnost, čak i ako EU savjetuje da ih ne koriste.
  • Davanje prioriteta privatnosti obično raste s godinama, jer bi 76 posto osoba starijih od 75 godina deinstaliralo aplikaciju.

Carlos Luca de Tena, izvršni direktor Centra za upravljanje promjenama, komentirao je: 'Ovogodišnji European Tech Insights pokazao je značajno oslanjanje na Europsku uniju u reguliranju umjetne inteligencije. Europski građani još uvijek nisu sigurni u neke aspekte umjetne inteligencije i automatizacije, osobito kad je riječ o radu, ali počinju prihvaćati visoku tehnologiju usmjerenu na zdravstvenu skrb. Kada je riječ o digitalnoj privatnosti, Europljani iznenađujuće daju prednost sigurnosti ili korištenju aplikacija u odnosu na zaštitu svojih osobnih podataka.'