MOGUĆA PREKRETNICA

EU ne popušta: Appleu prijeti kazna od 500 milijuna eura

20.02.2024 u 13:47

Bionic
Reading

Tvrtke koje isporučuju usluge putem aplikacija za iPhone već se godinama žale na Apple. Globa bi predstavljala prekretnicu u odnosu Unije prema divu iz Cupertina

Europska unija mogla bi oglobiti Apple s 500 milijuna eura zbog ograničenja pristupa uslugama streaminga glazbe.

Europska komisija istražuje je li Apple spriječio servise za streaming glazbe u obavještavanju korisnika o jeftinijim načinima pretplate izvan trgovine aplikacija App Store, gdje se uzima značajan udio prihoda kao naknadu.

Tvrtke koje isporučuju usluge putem aplikacija za iPhone već se godinama žale na Apple zbog takve prakse. Globa bi predstavljala prekretnicu u odnosu Unije prema divu iz Cupertina.

Švedska tvrtka za streaming Spotify podnijela je pritužbu Uniji 2019. godine, tvrdeći kako Apple ograničava izbor i konkurenciju u svojoj trgovini aplikacija time što naplaćujuće 30 posto naknade za sve kupnje.

Apple je također spriječio Spotify i druge tvrtke u obavještavanju kupaca na svojim telefonima kako mogu izbjeći proviziju - i dobiti bolju ponudu - jednostavnom prijavom na Spotifyjevu web stranicu.

U Appleu tvrde kako je naknada koju naplaćuje opravdana zbog visokih troškova sigurnosti App Storea, Spotifyju omogućuje pristup stotinama milijuna kupaca.

Blokiranje postaje nezakonito?

Međutim, Spotify tvrdi da se Appleov vlastiti servis za streaming glazbe, Apple Music, ne suočava s istim dodatnim troškovima, što mu daje prednost i čini naknade antikonkurentnim.

Europska komisija bi mogla Appleove postupke proglasiti nezakonitima i u suprotnosti s pravilima Unije vezanima uz regulaciju tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu. Komisija bi također navodno mogla zabraniti praksu blokiranja glazbenih servisa zbog oglašavanja jeftinijih pretplata izvan platforme.

Apple dosad nije bio metom globe Europske komisije, ali mu je 2020. godine Francuska udijelila kaznu od 1,1 milijardu eura zbog sporazuma s dva veletrgovca protivnima zakonima koji reguliraju tržišno natjecanje.

Tužba Epic Gamesa, kojom se tvrdilo kako je App Store ilegalni monopol, nije uspjela proći na sudu. No, Epic je u prosincu prošle godine dobio slične slučajeve protiv Googlea. Google se žalio na kazne u iznosu većem od osam milijardi eura, koje je Unija odrezala u tri odvojene istrage o tržišnom natjecanju.

Prošlog mjeseca Apple je rekao kako će korisnicima iz Unija omogućiti preuzimanje aplikacija mimo App Storea, što je odgovor na odredbe Zakona o digitalnim tržištima, piše Guardian.