SKROMNIJI CILJ

Reddit javnom ponudom dionica želi prikupiti 6,5 milijardi dolara

04.03.2024 u 13:10

Bionic
Reading

Nakon zadnje runde financiranja, vrijedne 1,3 milijardi dolara, vrijednost tvrtke bila je procijenjena na 10 milijardi

Reddit u nadolazećoj javnoj ponudi dionica cilja na procjenjenu tržišnu vrijednost od 6,5 milijardi američkih dolara. Cijena po dionici iznosit će između 31 i 34 dolara.

Reddit je podnio zahtjev za izlazak na burzu u veljači. Planira trgovati na Njujorškoj burzi pod oznakom RDDT. Zaposlenicima će biti dopušteno prodavati dionice Reddita tijekom ponude.

Nakon zadnje runde financiranja, vrijedne 1,3 milijarde dolara, vrijednost tvrtke bila je procijenjena na 10 milijardi. Dosegne li cijena gornji dio raspona, udio Sama Altmana u Redditu vrijedio bi preko 400 milijuna dolara. Izvršni direktor OpenAI-ja predvodio je krug financiranja Reddita u iznosu od 50 milijuna dolara 2014. godine.

U objavi na blogu tada je naveo kako koristi Reddit devet godina te kako je ta tvrtka 'primjer nečega što je počelo izgledati kao glupa igračka za gubljenje vremena i postala nešto vrlo zanimljivo'.

Altman je bio u Redditovom odboru od 2015. do 2022. godine. Ostali značajni dioničari uključuju Tencent i Advance Magazine Publishers, matičnu tvrtku izdavačkog diva Condé Nast. Godinu dana nakon što su tehnološki poduzetnici Alexis Ohanian i Steve Huffman osnovali Reddit, Condé Nast je kupio tvrtku, prije nego što ju je izdvojio u zasebnu pravnu osobu 2011.

Problemi oko API-jeva

Godine 2021. Reddit je podnio povjerljivi nacrt svog prospekta javne ponude američkoj regulatornoj agenciji Securities and Exchange Commission. Tvrtka je ostvarila 804 milijuna dolara prihoda u 2023., za petinu više nego prethodne godine. Neto gubitak je smanjen sa 158,6 na 90,8 milijuna.

Redditovi moderatori foruma koji nisu zaposleni, poznati kao Redditori, mogu sudjelovati u nadolazećem IPO-u kroz 'program usmjerenog dijeljenja'. Slične programe koji članovima zajednice ili kupcima omogućuju kupovinu po IPO cijeni ponudili su Airbnb, Doximity i Rivian.

Prošlog je ljeta nekoliko istaknutih moderatora Reddita zaključalo svoje zajednice ili subredditove zbog neslaganja s planovima tvrtke vezanim uz sučelje za programiranje aplikacija (API), koje koriste programeri trećih strana za izradu aplikacija na platformi.

Promjena bi natjerala neke programere trećih strana na plaćanje većih iznosa za pristup Redditovom API-ju, ovisno o korištenju. Reddit je rekao kako su promjene u cijenama API-ja bile potrebne jer su podatke tvrtke koristile tehnološke tvrtke koje obučavaju velike jezične modele slične OpenAI-jevom GPT-ju.

Tvrtka sada razvija model licenciranja podataka koji će pratiti njenu osnovnu djelatnost online oglašavanja. Nedavno su proširili partnerstvo su Googleom kako bi toj tvrtci omogućili pristup podacima kojima raspolažu Redditova javna ponuda dionica bit će prvi veliki tehnološki IPO ove godine i prvi ta neku društvenu mrežu od Pinteresta 2019., piše CNBC.