SAGA SE NASTAVLJA

Epic potvrdio: Ništa od nove sezone Fortnitea na uređajima iz Applea

27.08.2020 u 13:47

Bionic
Reading

Epic je uslijed žestoke parnice s Appleom odlučio do daljnjega obustaviti sve nadogradnje za iPhone, iPad i Mac

Epic je službeno potvrdio da na Appleovim uređajima neće izbaciti nadolazeću sezonu Fortnitea, naglasivši okolnosti vezane uz trenutu partnicu između dviju kompanija. Premda je ovo bio očekivani razvoj događaja, Epic je upozoravao da bi se mogao desiti svakog dana. Dolazak nove sezone sve je bliži, a Epic do svega nedavno nije pisao o tome hoće li igra nastaviti primati nadogradnje na Appleovim platformama, piše The Verge.

Epic se nadao da će nagovoriti suca da naredi privremenu zabranu Appleu kojom će Fortnite moći ostati dostupan na Appleovim uređajima. Sutkinja Yvonne Gonzalez Rogers početkom je tjedna presudila da Epic Appleu ne može zabraniti micanje njihovog softvera iz dućana, no da Apple u drugu ruku mora dozvoliti distribuciju i postojanje Epickovog profila vezanog uz Unreal Engine, pokretač kojeg koristi enorman broj igara na App Storeu.

'Razlozi za borbu'

Ovo znači da Apple ne mora vratiti Fortnite u App Store te da je Epic bio prisiljen pronaći soluciju za problem koji predstavlja zabrana nadogradnji na iOS-u i macOS-u. Epic kaže da Epic može dobiti sve dozvole ako makne nadogradnju kojom je zaobišao Appleovu naplatu mikrotransakcija u svakoj aplikaciji.

Podsjetimo, Apple u App Storeu izvlači 30 posto iznosa svake transakcije, što je jako puno. Epic, s druge strane ovo radi samo zato jer želi više novca u svojem džepu, što znači da u konkretnoj situaciji ne postoji 'dobra' ili 'loša' strana. Epicu nikako u prilog ne ide ni činjenica da je u svoj pohod za većom količinom novca pričom o 'oslobađanju Fortnitea' u sukob pokušao uvući i igraću publiku Fortnitea koju, podsjetimo, velikom većinom čine djeca mlađa od deset godina.

Uglavnom, Epic je odbio vratiti se na Appleove (pre)visoke postotke te je u blogu 'Razlozi za borbu' rekao da je Appleov poziv Epicu 'pokušaj Appleovog održavanja monopola' i da je Epic 'iz principa odlučio ne sudjelovati u tome'.