LJUDI U SVEMIRU

Jeanette Epps prva je astronautkinja koja će letjeti na Boeingovom letu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 26.08.2020 12:52
  • Objavljeno 26.08.2020 u 12:45
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Robert Markowitz - NASA - JSC

Putovanje u Boeingovoj svemirskoj letjelici CST-100 bit će prvo za Epps, a pridružit će joj se još dva člana posade

NASA-ina astronautkinja Jeanette Epps letjet će u misiji Boeing Starliner-1, prvom operativnom letu s posadom u svemirskom brodu Boeing CST-100. Misija planira posjetiti Međunarodnu svemirsku postaju, prenosi NASA.

Epps će letjeti u društvu Sunite Williams i Josha Cassade, ekspedicija će trajati šest mjeseci, a datum lansiranja predviđen je za iduću godinu. Misija će dobiti NASA-in certifikat nakon što se odradi jedan bez posade i jedan let s posadom (u kojem sudjeluje Epps).

Upravo ovo putovanje na svemirsku postaju bit će prvo za Epps, magistrici fizike i doktorici aero inženjerstva.

NASA-in program za komercijalne letove s posadom vrši se u suradnji s američkom industrijom svemirskih letjelica gdje kompanije razvijaju i proizvode nove generacije letjelica i sustava za lansiranje namjenjenih transportu posada u nisku Zemljinu orbitu i svemirsku postaju. Komercijalni transport sa i na stanicu pružiti će dodatnu funkcionalnost letova, dodatno vrijeme za istraživanje i veću mogućnost otkrića na orbitalnoj postaji.

Postaja je skoro 20 godina služila kao mjesto gdje NASA u praksi može razumijeti i prevladati izazove koje predstavlja dugotrajno ostajanje u svemiru. Dok se kompanije poput SpaceX-a i Boeinga bave izgradnjom letjelica koje lete do niže orbite, NASA radi na brodovima za misije u dubokom svemiru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!