UPOZORENJE STRUČNJAKA

Dva trojanca u pohodu na korisnike hrvatskih banaka

07.12.2009 u 12:01

Bionic
Reading

O trojancu naziva Clampi izvijestili smo vas još tijekom ljeta dok je drugi naziva Trojan.Banker prisutan na internetu još od 2006. Izgleda da su oba dobila svoje nove varijante, a koje između ostalih ciljaju i na korisnike hrvatskih banaka

Kako izvještava Jutarnji.hr, dva spomenuta trojanca krenula su u pohod na hrvatske korisnike.

Bojan Ždrnja, stariji konzultant za financijsku sigurnost u tvrtki Infigo IS, kaže kako je preko internetskih napada do sada ukradeno stotinu milijuna dolara, a pljačkama 60 milijuna, što je prvi put da je u SAD ovim načinom pljačke premašena šteta nastala klasičnim pljačkama.

Jednako tako Ždrnja je izdvojio i dva trojanska konja koja napadaju hrvatske banke, i to kroz internet bankarstvo, koje slovi kao jedna od najsigurnijih online usluga. Dva trojanca su trojan.banker i clampi, a prvi sadrži domene dviju najvećih hrvatskih banaka, dok drugi sadrži domene petnaestak ostalih domaćih banaka.

Trojan.banker vrlo je sofisticiran trojanac, koji nakon što prepozna domenu prikuplja povjerljive podatke, poput PIN-ova i ostalih podataka s kartice.

Isto tako mijenja web stranicu, pa korisnik vrlo teško može razlikovati pravu od lažne stranice, te ostavlja svoje podatke koje hakeri onda koriste za izradu lažnih kreditnih kartica.

Pročitajte i ovo: